Kommunen mener at Lunder & Aas har krevd 12 millioner kroner for mye for arbeidet med renseanlegget i Bårlidalen. Derfor har man holdt tilbake over seks millioner kroner.

Uenigheten førte til at Lunder & Aas trakk seg fra oppdraget og forlot arbeidet høsten 2015.

Nå svarer Lunder & Aas med å kreve ni millioner kroner av kommunen. Kravet innbefatter beløpet som kommunen holder tilbake, men som de har akseptert å betale.

I tillegg kommer Lunder & Aas med et erstatningskrav på over 800.000 kroner. Totalt sett omfatter kravet på vel 1,5 millioner kroner, pluss beløpet på rundt sju millioner kroner som kommunen holder tilbake.

Dette kom fram under andre dag av rettssaken etter byggeskandalen ved renseanlegget.

LES OGSÅ: 500 endringer på renseanlegget siden 2013

MATERIALLEVERANSER

Striden kjerne er det prispåslaget som Lunder & Aas har gjort på sine materialleveranser.

Lunder & Aas fikk ikke jobben ut fra noe anbud, men etter en forespørsel fra kommunen, og det ble ikke gjort noen spesiell avtale partene imellom. Man brukte i stedet en rammeavtale som det interkommunale innkjøpssamarbeidet ØRIK hadde med Lunder & Aas.

Kommunen mener at avtalen med firmaet tilsier at rørleggerfirmaet kunne legge på 20 prosent på den prisen de betalte til grossisten.

Lunder & Aas har, ifølge kommunens advokat Anne Christine Kroepelien, lagt på prisen med 144,5 prosent.

Rørleggerfirmaets advokat Stein Fredrik Janzon brukte formiddagen av sitt innledningsforedrag på å vise at Lunder & Aas brukte samme faktureringsmåte i Bårlidalen som ved flere hundre andre oppdrag som det ikke er blitt strid om. Dessuten mente han at bruk av en generell rammeavtale var uheldig.

– Rammeavtalen benyttes primært for enklere, timeintensive vaktmestertjenester, uttalte Janzon.

FAKTURERING

– Avtale ga lite fortjeneste på utførte arbeidstimer, fortjenesten lå på materialleveransene, men materialene kunne kommunen også sjøl ha kjøpt inn ifølge avtalen, påpekte Janzon.

Påstanden fra advokaten er at Lunder & Aas har brukt samme faktureringsmåte som ved andre oppdrag etter rammeavtalen, og at det har vært manglende rutiner internt i kommunen.

Rettssaken fortsetter i onsdag.

LES OGSÅ: Fem sjefer under millionsmellen. De har sluttet. Nå er de tause

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.