Den nye bydelen øst for Jessheim sentrum skal ha gode boligområder med møteplasser og lokalt kulturtilbud, offentlige funksjoner og grønne områder som knytter Gystadmarka sammen med Jessheim sentrum og turområdene i nord. Det legges til rette for etablering av nærsenterfunksjoner, offentlig og privat tjenesteyting, samtidig som det vektlegges at den nye bydelen ikke skal konkurrere med Jessheim sentrum om sentrumsfunksjoner.

– Gystadmarka skal inneholde alle nødvendige tilbud. Beboerne skal kunne handle og gjøre alle nødvendige daglige gjøremål i bydelen. Det skal legges til rette for lokale kulturtilbud, mens kjøpesenter ikke kommer inn på området. Bydelen skal ikke utkonkurrere sentrum, og for å benytte bredere kultur- og handelstilbud må man til Jessheim sentrum, sier enhetsleder Elisabeth Frøyland i Ullensaker kommune.

sykkelmotorvei i sykkelbyen

Planleggerne vil ha gode byrom og attraktive møteplasser.

– Helt sentralt i bydelen er en grønnstruktur som strekker seg fra nord til sør, som skal inneholde alt fra bydelsparker, med gang- og sykkelveier, damanlegg og balløkker. Dette skal være et vitalt grøntområde som trekker folk og blir en berikelse for bydelen, sier Frøyland.

– Jessheim er sykkelby og det skal være god forbindelse inn til sentrum med en såkalt sykkelmotorvei, som krysser fylkesvei 174 via en bruløsning. Har skal det legges til rette både for gående, syklister og transportsyklister med høyere fart, sier enhetslederen.

kan bygge svært høyt

Området for den nye bydelen er på rundt 1500 mål og avgrenses av fylkesvei 174 i vest og sør, mot eksisterende bolig- og næringsområder. Mot skogområder i nord og dyrket mark i øst. Langs ytterkanten av planområdet i øst legges det til rette for småhusbebyggelse med middels og lavere utnyttelse. Langs fylkesvei 174 åpnes det for lav blokkbebyggelse på inntil fire etasjer, mens det inne på området blir høyere utnyttelse med kombinert bebyggelse. I fem definerte områder kan det tillates å bygge høyhus.

– I en by er det viktig å ha noen identitetsmarkører, noe å orientere seg etter. Gystadmarka har svært flatt landskap der vi kan få spennende løsninger med høyhus. Vi håper å få inn noen spenstige høyhus, men det stilles spesielle krav blant annet til gode arkitektoniske løsninger. Hvis disse oppfylles kan man i dette området gå svært høyt, sier Frøyland.

tar tid å utvikle

Høringsperioden er nettopp avsluttet, og det antas at planen kommer til politisk behandling i løpet av våren.

– Det er etter vår erfaring stor iver etter å starte utbygging i området, men markedet vil avgjøre framdriften. En såpass stor bydel vil nok ta et par tiår å bygge ut, sier Elisabeth Frøyland i Ullensaker kommune,

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.