• IKKE BRUKBART: Heller ikke Eidsvoll kommunes tilrettelagte badeplass for funksjonshemmede ved Rødvika er særlig brukbar med lav vannstand.
  • BADETRAPP: Badetrappa, som før gikk ned i vannet, ender nå i løse lufta.

– Jeg har vært i kontakt med Glommen og Laagen og der fikk jeg vite at denne vannstanden er ideell. For hvem, spør jeg da. Jeg reiste en runde rundt sjøen i går for å ta en titt på disse ideelle forholdene. Der hang badetrapper i lufta langt over vannet, og brygger og båter lå langt innpå land. På E6s sørgående ved Andelva er det ved rasteplassen støpt ei rullestolrampe slik at handikappede kan få seg en dukkert. Det er ikke mulig å bruke den i dag med den lave vannstanden som det nå er i elva, sier Pål Garberg.

For grunt for bryggeanlegget

– Vi investerte 3,5 millioner kroner i et nytt bryggeanlegg, som nå er ubrukelig for annet enn småbåter – og knapt nok det, sier Pål Garberg.

– Jeg spurte Glommen og Laagens Brukseierforening for å forsikre meg om at gjennomsnittlig sommervannstand de siste ti årene virkelig var 176 moh., noe jeg fikk bekreftet var riktig.

Nå har Hurdalssjøen blitt regulert ned til 175,5 moh., og det er så lavt at ingen båt med størrelse får gått inn ved Bogen, hvor det er bygd over 20 nye hytter. Der ligger også et kafébygg, med en døgnåpen do som båtfolket fritt kunne benytte seg av.

GÅR PÅ GRUNN OG SKJÆR

Finn-Harald Pettersen, innehaver av og styremedlem i Incita, som eier Hurdalsjøen Recoverysenter, forteller at også der har brygga blitt ubrukelig etter vannstandsenkningen.

– Det er ikke mulig å benytte seg av den nå, sier han.

Både han og Garberg har sett at Hurdalssjøen har blitt farligere å ferdes på etter at den nå har blitt lavere.

– Det har dukket opp både skjær og grunner som ikke var der tidligere. Folk som er lommekjent i sjøen, bruker båten slik de alltid har gjort. I helga så vi flere som gikk på både grunn og skjær, forteller de.

Garberg beklager overfor båtfolket på Hurdalssjøen at de ikke kan bruke brygga og kaféfasilitetene.

– Folk har kommet hit for å slå av en prat, kjøpe seg kaffe og bruke toalettet. Det er ikke lenger mulig.

PRØVEPERIODE UT 2018

Torbjørn Østdahl, seniorrådgiver i Eidsiva vannkraft, bekrefter at Hurdalssjøen pleier å ligge på rundt 176 moh. om sommeren, men at vannstanden i sjøen nå er senket i en prøveperiode ut 2018.

– Årsaken er at det har vært en tørrperiode med lite tilsig i sjøen. Det kommer mindre vann inn enn det som går ut, forteller Østdahl.

Seniorrådgiveren sier at sjøen nå skal være regulert til mellom 175,5 og 176 moh.

– Vi skal prøve å holde den sånn midt mellom – 175,75 moh. Vi hadde et informasjonsmøte med de berørte parter i april i fjor, hvor vi presenterte forslag til nytt reglement. Vi fikk støtte, og jeg oppfattet det slik at det var misnøye med høy vannstand både blant båtbrukere og landbrukere, sier han.

LES OGSÅ: Bølgeskvulp og sørlandsidyll

Fakta

Vannstanden i Hurdalssjøen har normalt om sommeren ligget på 176 m.o.h.

Nå er den senket til 175,5.

Det er en prøveperiode ut 2018.

Dette har ført til at brygger er blitt ubrukelige og vanskeliggjort tilgangen til sjøen for handikappede.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.