16. november i fjor var det snorklipp, bløtkake og langer køer i kjelleren på Amfi Eidsvoll på Råholt. Etter underskriftskamapnjer og flere år med venting åpnet Vinmonopolet utsalg på Råholt.

For polet i Eidsvoll sentrum har det fått konsekvenser. Ifølge salgstallene fra Vinmonopolet for første halvår i 2018 har de en nedgang på hele 37 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Dette er ikke overraskende og noe vi har vært åpne om og diskutert med komunen på forhånd, sier kommunikasjonssjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl.

Det var Romerikes Blad som omtalte saken først.

Ingen fare for nedleggelse

Til tross for nedgang i salget i Eidsvoll er ikke nedleggelse noe Vinmonopolet vurderer.

– Folk kan ta det helt med ro. Vi har ennå tilgode å legge ned noen av våre utsalg. Eidsvoll sentrum er uansett et sted hvor vi ser det vil bli stor vekst og utvikling fremover, og derfor et sted vi skal fortsette å være, sier Nordahl.


LES OGSÅ:
Eidsvoll sentrum ligger i Sundet - Råholt får det største Vinmonopolet

Råholt har i sitt første halvår allerede gått forbi utsalget i Eidsvoll i antall solgte liter. Mens de i Eidsvoll solgte 59.220 liter første halvår, solgte Råholt 93.891 liter.

– Vi vet at handelsmønsteret endrer seg og forflyttes med nyetableringer, men konsumet øker ikke av den grunn. Samtidig bidrar det til mindre handelslekkasje til for eksempel grensehandel og taxfree, sier Nordahl.

Nedgang

Jessheim er det polet i vårt distrikt med størst omsetning. Der klirret 165.118 liter i kundenes bæreposer ut døra første halvår. Likevel var dette en nedgang på 7,5 prosent sammenlignet med 2017.

De er ikke alene om å oppleve nedgang i salget første halvår sammenlignet med samme periode i 2017. Både Kløfta (-3,2%), Nannestad (-6,1%) og Eidsvoll (-36,6%) opplevde det samme.

– Vi har flere nyåpninger på Romerike, deriblant på Skedsmokorset. Derfor har nok kunder som tidligere måtte til Jessheim sverget til det nye polet i Skedsmo. Totalt gikk omsetningen på Romerike opp med 8,3 prosent første halvår sammenlignet med fjoråret. Det er langt over landsgjennomsnittet, sier Nordahl.

Siden Råholt ble åpnet i november, har ikke de 2017-tall for perioden.

Været påvirker salget

Først kom en kald, lang og snørik vinter. Det sendte rødvinssalget til himmels. Deretter kom sola, sommeren og rekordhete.

– Da løper folk til polet og hamstrer lyse og lette produkter som rosé, hvitvin og mousserende, sier Nordahl.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.