– I Nannestad kommune er vi bortskjemte med OL-medaljer. Jeg tror vi hadde vunnet gullmedaljen om det var en konkurranse i å koble seg på grunnvannsbrønner raskest mulig, sier Thue.

For fire uker siden avslørte EUB at Nannestad kommune tok hastegrep under vannkrisen. Entreprenøren Nordby Maskin AS ble hyret inn på kort varsel, og rør med 400 millimeter i diameter ble bestilt opp. Nå – kun én måned senere – er arbeidene ferdigstilt. Rørene er lagt over en avstand på 1.500 meter, og alle kommunens innbyggere kan få drikkevann fra det nye anlegget.

Ti ganger så dyrt

– I går var åtte brønner i drift. I dag er det kanskje ni. På fire uker midt i fellesferien har vannforsyningen på Nordmoen oppstått i ny og moderne drakt, sier Bente Huseby, virksomhetsleder kommunal drift.

Tanken er at det nye anlegget skal ha status som reservevannkilde i Nannestad kommune.

– Hvilke vurderinger gjør kommunen seg i forhold til denne reservevannkilden opp mot muligheten dere har i samarbeid med Ullensaker kommune?

– Beregninger viser at det vil være cirka ti ganger så dyrt å få vannet fra Ullensaker som det er å få det herfra, svarer Thue.

– Dermed blir det et enkelt valg?

– Jeg regner med at den beslutningen blir tatt på neste kommunestyremøte. Vi får ta en utredning på det, og per i dag er det kun inngått en midlertidig avtale om drift av dette anlegget med grunneierne i området. Nå har vi tid til å ta dette i riktig rekkefølge, sier Thue.

Takker grunneierne

Både Hans Thue og Bente Huseby benyttet anledningen til å takke alle involverte i prosjektet under onsdagens offisielle åpning av den nye vannkilden. Alt fra grunneiere og ansatte i kommunen til involverte entreprenører og leverandører fikk blomster av ordføreren. Nå skal politikerne i kommunen bestemme om vannledningene i området skal graves ned før vinteren eller hva som skjer videre.

– Det er avhengig av hva slags reservevannkilde vi lander på. Samtidig vil disse rørene også bli brukt dersom vi skulle lande på et samarbeid med Ullensaker kommune, sier Thue.

I så fall vil befolkningen i Nannestad få drikkevann fra Hurdalssjøen ved behov. I dag er Bjertnessjøen drikkevannskilden både for Ullensaker og Nannestad. Den høye sommertemperaturen over flere uker har skapt utfordringer der.

– Nannestad har gjort en god innsats for å få på plass ny reservevannkilde, sier Jostein Skjefstad, daglig leder i Univann. Han sier både Ullensaker og Nannestad kommuner har gjort gode tiltak for å avhjelpe situasjonen.

– Vi ligger på halv produksjon i Sjonken etter at dette og grunnvannsanlegget til Ullensaker fra Transjøen ble satt i drift i begynnelsen av juli. Det har vært helt nødvendig, sier Skjefstad.

Ny drikkevannskilde

Nannestad kommune har fått den nye vannkilden på plass ved å koble seg på og hente ut grunnvann i Nordmokorset-området i Maura.

Rør med 400 millimeter i diameter er bestilt opp, og ligger over en avstand på 1.500 meter.

Kommunen har holdt tett dialog med Mattilsynet underveis. Prosjektet er i beregnet til fire millioner i første omgang.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.