Det ble gjennomført en liten markering for å minnes de tragiske hendelsene som rammet landet, men det var også en stund der alle som ønsket kunne minnes Fredrik Lund Schjetne. Ordfører John-Erik Vika la ned blomster på vegne av kommunen, og sang «Til Ungdommen». Nestleder i Eidsvoll Arbeiderparti, Hanne Svendsen, la også ned krans og holdt tale der hun blant annet sa at man kjenner familienes sorg, men at arven fra angrepet ble mer engasjement.

HUSKER DU DETTE: Kunnskapshull etter 22. juli

– LITT PROVOSERENDE

– Det at Sommertoget kommer til Eidsvoll akkurat denne dagen er litt provoserende. Jeg forstår at livet går videre, men dette er en dag der hele Norge er rammet. Det hadde ikke gjort noe om toget hadde tatt en dags pause, sier Fredriks mor, Monica Lund Schjetne.

EN DAG TIL ETTERTANKE

Hun forteller at verdiene som var grunnen til angrepet fortsatt eksisterer den dag i dag, og påpeker at viktige verdier fortsatt må settes på dagsordenen.

– Det hadde vært fint hvis dette kunne vært en dag med plass til litt ettertanke. En dag der temaer som hverdagsrasisme og inkludering ble tatt opp. Man kunne gjort det landsdekkene, og det ville ikke bare vært noe som skjedde i Eidsvoll, forklarer hun, og påpeker samtidig at det ikke trenger å være en sørgedag i den forstand.

– DÅRLIG SKJØNN

– Jeg mener det er svært, svært dårlig skjønn av NRK å kjøre Sommertoget inn til Eidsvoll på denne dagen. Dette er en nasjonal traume. I løpet av de siste seks årene har vi måtte jobbe med det hver eneste dag, for nasjonen er det snakk om seks dager hvis man setter ting litt i perspektiv, sier Roy Lund Schjetne.

– NRK kunne for eksempel gjort vurderinger som at de burde stoppa på Jessheim. Der var det ingen som omkom, forklarer han.

Til tross for tankene om NRKs vurderinger er Monica Lund Schjetne tilfreds med markeringa.

– Det var en flott markering. Det er ikke gjort så stort, og det synes jeg er kjempefint. Hege sier gode ord, og ordføreren bidro med flott sang, sier hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.