Hovedutvalget for næring, plan og miljø anbefalte i sitt møte denne uka bevaring av en rekke bygninger i Sundet, men vil tillate riving av hele Wergelandskvartalet.

Rivingsvedtaket ble vedtatt med 11 mot 2 stemmer.

Miljøpartiet De Grønne og SV stemte imot. De ønsker å bevare Femell-gården og gullsmedbutikken. Venstre, som tidligere har argumentert for bevaring, har ingen representant i dette hovedutvalget.

STORE BYGGEPLANER

Politikerflertallet fulgte ønsket fra planleggerne for utbygging av Wergelandskvartalet, Eivind Olsrud, Ole Martin Almeli og de tre brødrene Jan-Arne, Erik og Magne Finsbråten gjennom sine eiendomsselskaper.

– Vi er veldig godt fornøyd, kommenterer styrelederen i Wergelandskvartalet AS, Ole Martin Almeli.

– Politikerne viste handlekraft. De tar tak for at det skal skje utvikling i Sundet, og de fortjener ros, sier han.

SKYTER FART

– Vedtaket setter fart i det videre planarbeidet, medgir Almeli.

– Det blir sikkert utfordringer framover, men dette var veldig bra. Vi skal ha styremøte temmelig fort, og neste uke skal vi ha oppstartsmøte med kommunen, opplyser han.

FORRETNINGER OG LEILIGHETER

Wergelandskvartalet planlegges utbygd med 5.000 kvadratmeter næringslokaler og 244 leiligheter fra og med Eidsvold Blad-gården til og med Femellgården. Planen forutsetter riving alle nåværende bygninger.

BEVARING

For å synliggjøre dagens situasjon gikk flertallet inn for å lage et galleri for historisk dokumentasjon, forteller hovedutvalgsleder Olav Resaland (Ap).

– Vi ønsker dessuten å bevare bebyggelsen nord for Sundgata og mot Sundtoppen og videre nedover langs Vormavegen slik at «bybildet» ut mot elva blir som det er nå, forteller han.

PRINSIPPER

Det hovedutvalget behandlet, var bare en prinsippavklaring for å gi føringer for det pågående planarbeidet. Saken vil med andre ord komme opp igjen på et seinere tidspunkt.

MAKS ÅTTE ETASJER

Prinsippavklaringen gjaldt også byggehøyder og parkeringsplasser.

– Vi går for fem-seks etasjer på Rubis, mens tårnet til Dæhlie vil kreve en spesiell vurdering, kommenterer Resaland.

– For resten av Sundet setter vi grense ved maks åtte etasjer.

PARKERINGSHUS

Parkeringssituasjonen er et usikkerhetsmoment når store arealer skal bygges ut.

– Vi må sørge for nok parkeringsplasser for næringslivet, og vil har parkering under alle nybygg, forteller Resaland.

– Vi ber også om å få utarbeidet en parkeringsnorm, og vi vil ha utredet parkeringshus. Kommuneadministrasjonen antyder 100 plasser i parkeringshus. Vi går for 500, forteller han.

Resaland antyder at normen kan bli én parkeringsplass per boenhet, med mulighet til å leie fast plass i framtidig parkeringshus.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.