– På Nedre Romerike reiser «legevakten» i mange tilfeller ut til pasientene i stedet for at pasientene fraktes til legevakten. Denne ordningen har man hatt i Oslo i mange år, og i Asker og Bærum de senere årene, med god erfaring. Man opplever at samarbeidspartnere i kommunene og pasientene er storfornøyde, sier Morten Marthinsen, leder for Nannestad Bygdeliste.

TRYGGHET

Han mener målsettingen med legevaktbilen er å ha bedre mulighet til å utrede og behandle pasienter hjemme, noe han mener både gir trygghet for pasienten og at man kan unngå en del sykehusinnleggelser.

– Legevaktbilen kan samarbeide med de hjemmebaserte tjenestene, kommunale akutte døgnplasser (KAD) og ambulansetjenesten for å nevne noen. Vi mener en slik bil skal være i drift daglig og bemannes med en lege og en sykepleier, sier Marthinsen.

SKAL SIKRE BEHOV

Han viser til at akuttmedisinforskriftene pålegger kommunen å ha en legevaktordning som sikrer befolkningens behov for øyeblikkelig hjelp, og må sørge for at minst én lege er tilgjengelig for legevakt hele døgnet.

Videre at legevaktordningen blant annet skal vurdere, gi råd og veilede ved henvendelser om øyeblikkelig hjelp, diagnostisere og behandle akutte medisinske tilstander ved legekonsultasjoner og sykebesøk, og ved behov henvise til andre tjenester i kommunen.

– Kommunen skal sørge for at legevakten er organisert og utstyrt slik at helsepersonell på vakt kan rykke ut umiddelbart, sier Marthinsen.

UTRYKNINGSKJØRETØY

Nannestad bygdeliste mener, som både Akuttutvalget og Legeforeningen har foreslått, at legevakter bør ha tilgang til utrykningskjøretøy.

– Legevaktene må rustes til å ivareta pasienter som kommer til legevakten i tillegg til å kunne rykke ut og dra på sykebesøk. Vi mener det ikke holder å forskriftsfeste krav om flere utrykninger og sykebesøk uten å følge opp med bil og utstyr. Erfaringene fra blant annet Nedre Romerike viser at legevaktbil burde være standard på alle store legevakter, også på Øvre Romerike, sier Marthinsen.

INTERPELLASJON

Partiet vil på kommunestyret 22. juni stille spørsmål til ordfører Hans Thue (Ap) om hva han mener om et slikt tilbud, og ber også kommunestyret om å vedta at Nannestad kommune skal ta initiativ til at det blir en interkommunal legevaktbil på Øvre Romerike, slik det er på Nedre Romerike.

LES OGSÅ: Ordføreren klippet snora: Offisiell åpning av legevakt og utvidet sykehjem i dag

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.