De to tredjeklassene ved Vilberg skole er med i den landsomfattende gå-til-skolen-aksjonen Beintøft. Her er det om å gjøre å spare mest mulig CO₂-utslipp i løpet av september måned.

KJEMPEDUMT

Tuva Snekkerhaugen bor i Kastellkroken.

– Tidligere ble jeg kjørt til skolen, men de siste ukene har jeg gått. Det skal jeg fortsette med, sier Tuva. Hun synes, i likhet med de andre, at det er kjempedumt å bli kjørt når man like godt kan gå.

Alex Stefferud har tegnet om det. Han har tegnet kjempestore trær og mange mennesker som går på vegen.

«Jo flere som går, jo større blir trærne», har han skrevet.

– Trærne trenger frisk luft for å vokse, sier han.

Fredrik Holm har også tegnet. Han er tilbøyelig til å bruke litt sterkere uttrykk enn Alex.

«Det er idiotisk at når man bor nærme skole så kjører man bil», slår han fast.

Mer BEVISST på BILKJØRING

Elevene har de siste ukene fått et bevisst forhold til bilkjøring og utslipp av gassen CO₂. Selv om de ikke helt klarer å forklare akkurat hva CO₂ er, vet de at dette er en gass som i for store mengder påvirker miljøet negativt.

– Noen ganger må vi bare bruke bil. Det må vi. Men det er mye vi kan gå eller sykle til. For eksempel om vi har glemt å kjøpe melk og tar bilen til butikken. Og at den står og går på tomgang mens vi venter. Da må vi skru av motoren selv om det er kaldt, mener de.

– Når lufta er forurenset, kan vi liksom se den. Det blir litt grått. Når lufta er rein, kan vi ikke se den, sier de.

– Buss er jo også en bil?

Det er elevene enige i, men den er ikke så farlig fordi den kan mange kjøre samtidig.

– I bilen er det ofte bare to eller tre, understreker de.

– De har lært mye disse siste ukene, sier kontaktlærer for 3.-klasse, Stian Ørbæk.

– Det ene fører det andre med seg. Vi har også snakket om hvordan vi behandler søpla vår. Elevene er blitt veldig oppmerksomme på at de kaster avfallet i riktig dunk.

VELLYKKET

Konkurransen Beintøft arrangerer for tredje året på rad og den vokser år for år.

 Den er i regi av Miljøagentene, som er barnas egen miljøorganisasjon.

– Første året vi arrangerte Beintøft, hadde vi 19.000 deltakere. Dette har vokst til 35.000 nå i år, forteller informasjonsansvarlig Hanna Hågensen Olsen i Miljøagentene.

Kampanjen startet som «Gå til skolen», men den har nå blitt til Beintøft. Den er for klassetrinnene 1. til og med 7.

– Det har vært veldig vellykket. Engasjementet og innsatsen er stor. Det er viktig for oss å fokusere på at hver enkelt kan gjøre en forskjell. Unger er mer åpne på hvordan man kan løse problemer i hverdagen mens voksne kan ha satt seg fast i gamle vaner. Vi har også ukeoppdrag med forskjellige temaer. Her kommer det inn mange gode forslag til hvordan miljøproblematikken kan løses, sier Olsen.

LES OGSÅ: Vil lagre 10.000 tonn asfalt

Fakta Miljøagentene

  • Miljøagentene er en selvstendig miljøvernorganisasjon for barn. 
  • De vil skape et varig og løsningsorientert engasjement for natur og miljøvern hos flest mulig barn på barns premisser.
  • Arrangerer hvert år blant annet gå-til-skolen-kampanjen Beintøft med en hovedpremie på 30.000 kroner.
  • I fjor gikk nærmere 26 000 elever til sammen nesten 19 ganger rundt jorda.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.