Det er ikke mange forunt å få et så langt liv sammen med den man er glad i og mest knyttet til.

– Hva kan oppskriften være?

– Det vil je itte fortælja deg, kommer det kjapt fra vel 95 år gamle Sverre, på ekte Feiring-dialekt.

– Men vi har hatt et godt ekteskap. Det er derfor vi har blitt så gamle. Vi har hatt det veldig godt i alle disse åra.

Kona, Emma, er ett år yngre. De har fått fire barn, og familien har etter hvert vokst med ni barnebarn og sju oldebarn.

DROSJESJÅFØR OG BONDE

De har blitt gamle, men er fortsatt ganske spreke, og de har i hvert fall ikke hvilt seg til et langt liv.

– Jeg fikk førerkort dagen før krigen, 8. april 1940. Da begynte jeg å kjøre lastebil. Emma hadde en gård med 8–10 kuer og ungdyr, to hester og en folunge, sauer og griser. Bare vel 20 år gammel flyttet jeg dit, forteller Sverre. Det er han som mest fører ordet.

Emma var odelsjente på gården, så det var naturlig at det unge paret skulle ta over.

– Fra 1945 til 1950 hadde jeg drosjebevilling i Feiring, men da sluttet jeg og begynte som gårdbruker, forteller han.

Fire barn og en gård med kuer og flere andre dyr byr på utfordringer. Emma måtte både passe unger og hjelpe til på gården. Dessuten var hun ei tid klokker i Feiring kirke og hun har  arbeidet på aldershjemmet i bygda.

– Vi kjøpte traktor i 1957, en Fordson Dexta, forteller Sverre.

Da ble drifta litt lettere, men fjøsslitet var den samme til de kvittet seg med kuene i 1977/78.

– Akkurat da var drosjebevillingen i Feiring ledig, så jeg fikk att bevillingen min og fikk kjøre til jeg ble 70, forteller Sverre.

TROFASTE AVISLESERE

Emma og Sverre Melby har bodd i Feiring så å si hele livet, bortsett fra de fire siste årene som de har tilbrakt på Vilberg bosenter.

– Her er det veldig greit å være. Betjeningen er veldig flink, sier de.

I sofaen ved siden av Sverre ligger det flere aviser. De leses flittig.

– Jeg har hatt Eidsvold Blad i 70 år, og i tillegg har jeg Toten Blad. Og det sier jeg deg: Hvis du skriver mer enn det vi har sagt, så sier jeg opp avisen, ler han.

Da er det vel best å være nøye. Hyggelige folk og trofaste abonnenter skal man behandle pent. Oppskriften på langt liv og godt samliv har jeg ikke skrevet noe om, men jeg har vel skjønt litt i løpet av praten. Gratulerer!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.