• SAMARBEID: Sikkerhetssjef Kristian Sveen ved Jessheim storsenter, Peder Aulie og Martin Kristiansen fra Øst politidistrikt, Erik Aulie fra ØRB og Ole P. Gjerdrum fra ambulansetjenesten ved Oslo universitetssykehus ser fram til å øve sammen på Jessheim i februar. Foto: Øvre Romerike brann og redning

Brannvesenet, politiet og ambulansetjenesten skal i tiden framover øve på håndtering av det som kalles Pågående Livstruende Vold, eller PLIVO.

Nødetatene på Romerike har slike øvelser hvert eneste år. I år skal øvelsene foregå på Jessheim.

– Vi øver på Jessheim i år, fordi Jessheim storsenter har gitt oss muligheten til å øve der. I disse lokalene får vi muligheten til å lage gode øvelser, og vi har som mål å øve på mange forskjellige, ukjente objekter rundt på Romerike, forklarer pressekontakt hos Øvre Romerike brann og redning, Mina Brodshaug Sveen.

Tirsdag 5. februar er øvelsens første dag. Det skal øves på tirsdager, onsdager og torsdager i ukene 6, 7 og 9.

Smell, skudd og skrik

Hensikten med øvelsen er å trene samvirke og samhandling mellom nødetatene, på store skadesteder med mange skadde.

Mellom 500 og 700 mannskaper skal øve på PLIVO i løpet av de tre ukene øvelsen skal foregå. Politimannskap og studenter ved relevante studieretninger kommer til å spille markører og ofre. Det advares om at det kommer til å bli høye smell, skudd og skrik.

– Dette er altså en del av øvelsen. Det vil også bli høy aktivitet med mange utrykningskjøretøy fra både brann, ambulanse og politi i visse tidsrom i løpet av dagen, sier Sveen.

Sperrer av deler

De ansvarlige for øvelsen sier de har tilpasset øvelsen slik at den skal være minst mulig til ulempe for innbyggerne.

– Vi ber om forståelse for at vi må bruke offentlig sted når vi skal øve. Vi trenger øvelsene for å gjøre en så god jobb som overhodet mulig, sier Sveen.

Den nyeste delen av senteret, og Skovly vil bli sperret av fra 07.30 til 10.00. I dette tidsrommet vil inngangene være stengt, men bemannet med vakter, slik at publikum får informasjon.

På Rådhuset vil øvelsene foregå mellom 12.00 og 14.00. Deler av lokalene og parkeringsplassen øst for Rådhuset vil bli sperret for publikum.

– Her er det vanligvis mest ansatte i Rådhuset som ferdes, slik at avsperringen bør bli minst mulig til hinder for publikum, forteller Sveen.

Publikum vil ha innsyn til parkeringsplassen, og vil kunne se enkelte aktiviteter under øvelsen.

Normal beredskap

Driften i Rådhuset og på Storsenteret vil gå som normalt, og nødetatenes beredskap vil ikke være svekket.

– Beredskapen blir ikke svekket, det er de som er på frivakt som er på øvelsen, sier Erik Aulie, regionalinstruktør i PLIVO.

Fakta om PLIVO

  • En PLIVO-aksjon defineres som en pågående situasjon hvor en eller flere gjerningsmenn utøver livstruende vold med våpen/farlige gjenstander mot uskyldige personer.
  • Politiet skal gå i direkte innsats for å nøytralisere gjerningspersonene for å redde liv og begrense skade.
  • Brann og helse skal aktivt bistå med livreddende tiltak. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.