• FORVIRRET: Den frivillige fra Røde Kors spiller forvirret etter ulykken.

Dette er situasjonen som utspilte seg ved pumpestasjonen på Funnefoss i Nes på søndag. Røde Kors og Norsk Folkehjelp holdt søndag en storstilt øvelse for frivillig ambulansepersonell og Øvre Romerike brann og redning.

Det hele er iscenesatt av Ski Røde Kors, med frivillige fra Oslo og Akershus, deriblant Eidsvoll, Ullensaker, Nannestad og Hurdal, men også fra Østfold og Bærum.

LES OGSÅ: – Kjøkkenet er ei brannfelle

En person i Glomma

Etter kort tid kommer personell fra beredskapsambulansen på stedet. Det vrimler av mennesker.

Det er 21 kursdeltakere, men med brannvesenet og apparatet rundt øvelsen, teller de 35 personer.

Kursdeltakerne får en oversikt over omfanget, og setter i gang med redningsarbeidet. Raskt oppdager de at en person ligger i elva.

– Kan du høre meg, hva heter du, roper en av de frivillige.

– Jeg heter Maria … Jeg har gått gjennom isen, skrikes det tilbake. Men så slutter hun å svare.

De forsøker å kaste ut en line, men kvinnen er for langt unna land.

Brann og redning

Øvre Romerike brann og redning må komme til unnsetning. En brannmann sikres med tau, og drar en gummibåt ut til kvinnen.

Hun blir løftet opp i båten, og trukket inn til land. Her blir skuespilleren fra Røde Kors, Maria Rønneberg, byttet ut med en hjerte-lungeredningsdukke. Maria forbereder seg på en ny dukkert. Øvelsen er ikke ferdig.

– Når du får tilbud om å bade i januar, så takker du ikke nei, spøker Rønneberg.

Flere pasienter

På land er frivillig ambulansepersonell i full sving med de andre pasientene. To personer er bevisstløse, og det jobbes med å finne livstegn.

Den ene kvinnen rører litt på kroppen, mens en mann blir lagt på en båre og flyttet. Etter at ambulansefolkene har forsikret seg om at han puster og har puls, legges han i stabilt sideleie.

En annen pasient går rundt og er tydelig forvirret.

– Jeg kan hjelpe, sier han, men holdes tilbake.

Ambulansefolkene må få gjøre jobben sin i fred.

En viktig jobb

Beredskapsambulansepersonell, et langt ord for å beskrive de frivillige som gjør en viktig jobb. De settes inn når det skjer katastrofer, men de kjører også mer vanlige ambulanseoppdrag.

De frivillige skal være dyktige på søk, redning og grunnleggende førstehjelp.

Fakta

Beredskapsambulanse

  • Frivillig ambulansetjeneste.
  • Røde Kors Hjelpekorps utdanner egne mannskaper til å bemanne ambulanser på store arrangementer, ved store ulykker, når det offentlige har for få ressurser, og noen steder som 2.-linjebil på kveldstid og i helger.
  • Er ikke profesjonelle paramedisinere.
  • Skal være gode på søk og redning.


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.