Da Tanya Fjørtoft Valkve opprettet en Facebook-gruppe for to uker siden, var det for å forsøke å prøve å hjelpe noen av dem som ikke har bugnende bord i jula. Hun hadde ikke drømt om den responsen hun har fått.

Nå står posene og pappeskene stablet oppetter veggen i leiligheten på Jessheim, i påvente av at folk skal komme og hente, eller på at varene blir levert.

TOK KONTAKT

En av dem som reagerte momentant da Facebook-gruppen ble opprettet, var Anne-Mette Stensrud. Hun tok kontakt med Tanya og tilbød seg å hjelpe.

Nå driver de to kvinnene, som aldri hadde møtt hverandre før, gruppen «Juleomsorg Jessheim og omegn» i fellesskap.

OVERVELDET

Både Tanya og Anne-Mette er overveldet over hvor mange som har tatt kontakt og ønsker å hjelpe.

- Pågangen er enorm. Jeg hadde aldri trodd det skulle ta sånn av, sier Tanya Fjørtoft Valkve.

Hun er utdannet sosionom, men er for øyeblikket langtidssykmeldt.

Anne-Mette Stensrud er student, men har barselpermisjon.

- Det er veldig godt å bruke tiden på noe nyttig. Dette er det åpenbart behov for, sier damene.

ØNSKER HJELP

«Juleomsorg»-gruppa fungerer som et mellomledd mellom giver og mottaker. Hvem som helst kan spørre om hjelp, og så er det opp til noen der ute om de vil gi. Tanya og Anne-Mette bruker husene sine som mottaks- og utleveringssentraler. Forespørslene gjøres anonymt gjennom meldinger på Facebook, og blir ikke liggende åpent.

- Vi har latt oss overraske over hvor mange som ber om hjelp. Det er ofte snakk om helt enkel hjelp, som matvarer eller en som ønsker at barnet skal få en ny bukse til jul. Det er langt fra alle som har tykke lommebøker, sier Anne-Mette Stensrud.

- Vi har ingen regler for hvem som kan spørre om hjelp. Absolutt alle kan bruke gruppen, understreker hjelperne.

FORVENTNINGER

Damene tror det knyttes mange forventninger til jula, og at det er lett å føle seg mindreverdig om man ikke har råd til ett og alt.

- Det skal liksom være en haug med pakker og masse mat. Og når man ikke har råd til det, er det nok lett å føle at man står utenfor. Jeg håper at vår hjelp kan få noen til føle seg litt bedre, sier Tanya Valkve.

ENDRER NAVN

Etter jul vil gruppa endre navn til «Omsorg Jessheim». Om noen vil bruke tjenestene etter jul, er det helt greit.

- Men neste jul kommer vi uansett til å øke innsatsen igjen. Det er helt sikkert, sier de to damene.

LES OGSÅ: Du er herved invitert til å feire jul hos frivilligsentralen

LES OGSÅ: Gir bort kasser med mat til dem som trenger det mest

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.