Vi går noen år tilbake. Øystein Milli er elev på Vilberg ungdomsskole og jobber hardt og med ungdommelig pågangsmot for skoleavisen. Nå sitter han i en campingvogn i Sundet sammen med Pat Sharp – en verdenskjent DJ. Sammen med dem sitter Rune Østby Hansen og Christine Nilsen (Meklenborg Salvesen i dag). De to skoleelevene har fått et eksklusivt Sharp-intervju. Utenfor står tusenvis av fans og drømmer om å få et glimt av den store stjernen. Der og da er journalistgenet født i Øystein Milli. Noen år senere søker han på og får redaktørstillingen i leiravisen på Gardermoen under førstegangstjenesten. Milli sminker bitte litt på CV-en og fører opp at han har jobbet for russeavisen på videregående.

– Jeg hadde lyst til å jobbe på velferdskontoret. I bakhodet visste jeg at det var en mulighet for at jeg kunne bli sendt til for eksempel Andøya. Det hadde jeg ikke særlig lyst til. I den gard jeg kan bli tatt for CV-juks så var nok den litt i overkant i søknaden der, sier Milli i dag.

Håper på nye svar

Tidligere denne uka tar han imot EUB i ett av de nyoppussede rommene i 2. etasje hjemme på familiegården på Finstad i Eidsvoll. På bordet står det kaffe, brus og småkaker. Øystein Milli – til daglig krimsjef i VG – er nå høyaktuell med den nye «true crime»-serien «Gåten Orderud». Orderud-saken er én av Norgeshistoriens mest omtalte krimsaker, og 19 år etter trippeldrapet på Sørum i Akershus håper Milli og de andre bak dokumentarserien å komme et steg nærmere sannheten. Fire personer ble dømt for medvirkning til trippeldrap, men fortsatt kan ingen med sikkerhet si hvem som utførte drapene. I serien kan TV-seerne følge Øysteins arbeid med å se på Orderud-saken på nytt.

– Det aller beste er om vi klarer å finne noe nytt, og det tror jeg kanskje vi skal klare også. Spørsmålet er hva slags betydning det får. Det å finne noe nytt er ikke det samme som å oppklare saken. Det aller viktigste er å få belyst saken i 2018. Orderud-saken er stadig oppe i offentligheten, og det er viktig å få fortalt den, dokumentert det som skjedde og hva det handler om. True Crime-sjangeren er i vinden, og det er morsomt å være med i skapelsen av en ny TV-sjanger, sier Milli.

Premièren var sist søndag, og det er allerede begynt å komme inn tips.

– Det er et håp at det kommer tips og informasjon som gjør at vi kan komme videre. Jeg er sikker på at det er folk der ute som ikke har sittet på tiltalebenken som vet detaljerte ting om denne saken. Det gjelder selve drapene og hvem som gjorde hva. Vi har et håp om at noen kan komme med den informasjonen. Det er opplagt at vi ikke kjenner alle sidene av Orderud-saken, sier Milli.

Han mener det absolutt er en mulighet for at noen utover de fire kan ha skutt

– Se på 180-samtalen. Den har jeg en klar mistanke om at ikke stammer fra noen av de to dømte mennene. Da er svaret gitt av seg selv, sier Milli.

Den omtalte 180-samtalen skjedde få dager før selve trippeldrapet. Én av operatørene mottok en mystisk samtale på jobb. Mannen som ringte varslet om at Anne og foreldrene hennes skulle drepes i pinsen samme år.

«Han vet hun er hjemme i pinsen, og får vente til da, for da vil han drepe henne og …. Vitnet fikk forståelse av at det gjaldt flere, for han sa at “De har lidd nok”. (...) Han sa han skulle drepe Anne og foreldrene».

Dedikert og hardtarbeidende

For Øystein Milli har dekningen av Orderud-saken vært toneangivende for hans pressekarriere. Mens han fortsatt jobbet for leiravisen på Gardermoen sendte han inn en tekst om et Great Garlic Girls-besøk i leiren til EUB og RB.

– Etter det jeg kan huske fikk jeg ikke noen tilbakemelding fra EUB på innsendelsen. Da sendte jeg teksten til RB, og de ga respons, minnes Milli.

Etter hvert begynte han å jobbe mer og mer som frilanser for regionavisen. Han hadde første sak på trykk i mars, og i mai var han ferdig med førstegangstjenesten. Da var planen egentlig å begynne på Høgskolen i Innlandet på Rena.

– Jeg søkte og kom inn der, men jobbet i RB så mye jeg kunne. Utpå høsten og da skolen skulle begynne hadde jeg ikke fått noen hybel. Jeg skulle reise opp og kikke på en, men ble kalt ut på en jobb. Da sendte jeg Rita og moren mitt opp for å kikke. Mens de var der tenkte jeg at «fy fader, jeg har da ikke lyst til å reise dit». Det var journalist jeg ville jobbe som, sier Øystein.

Han jobbet som frilanser, og like etterpå skulle RB satse på kontor i Eidsvoll.

– Det høres kanskje rart ut, men det var aviskrig i Eidsvoll. Tre RB-journalister jobbet på kontoret, og de skulle bare jobbe med Eidsvoll og Hurdal. Jeg fikk spørsmål om jeg kunne ta et engasjement og takket ja. Der begynte jeg under Tore Holtets kyndige ledelse. Han var ledestjerne og mentor og en meget dyktig journalist. Jeg lærte mye av ham, sier Milli.

Av venner og kollegaer blir han beskrevet som en svært dedikert, samvittighetsfull og hardtarbeidende journalist. Konkurransen om å være først ute har alltid trigget 46-åringen. På 90-tallet sov han for eksempel med politiradioen under puta, og så fort det skjedde noe rykket Øystein ut, enten det dreide seg om E6-ulykker, branner eller flykapringer. Krimsaker fascinerte ham tidlig, og der er det naturligvis alltid et hovedmål å være først ute.

Først i landet med flere nyheter

– Jeg skal innrømme at Rita ikke alltid var like fornøyd med at det pep og ulte i politiradioen til alle døgnets tider, humrer Milli i dag.

I 1999 skjedde trippeldrapet på Orderud-gård, og det skulle vise seg å skyve karrieren i en ny retning. Øystein dekket saken tett for RB, og var først ute med flere nyheter. Dette til tross for at flere medier – også de største – hadde en rekke medarbeidere som fulgte saken tett.

– Vi hadde noen nyhetssaker som nok irriterte litt i Akersgata. For VG var krim særdeles viktig også da, og de var vant til å være best på sjangeren og først ute med de viktige sakene. Jeg var først ute med å avsløre skuddskaden i stuebordet. Dette ble et viktig bevis, og det ble lagt merke til, sier Milli.

Milli var også den første som presenterte nyheten om at Per og Veronica Orderud var fengslet – dette skjedde sågar før dette hadde blitt offentlig kjent. Øysteins journalistiske arbeid irriterte VG nok til at han ble headhuntet til avisen i 2001. Der jobbet han de fem første årene som krimjournalist, før han gikk over i en stilling som nyhetsleder og deretter nyhetssjef. I dag er han krimsjef i avisen. Kollegaene han styrer beskriver en tydelig og faglig sterk leder som legger stor vekt på å beholde nærkontakten til journalistikken – med metodene, kildekontakten og den daglige nyhetsdekningen.

Han har vært med og vært tett på Janne Jemtland-rettssaken, Jensen i retten, 22. juli-rettssaken, Øygard-saken i to rettsrunder, båldrapet i Søndre Land på Gjøvik og 13-åringen som døde av avmagring.

– På den måten holder jeg meg også best mulig oppdatert på faget, sier Milli.

Opptatt av lokalsamfunnet

Til tross for at han har en krevende arbeidshverdag med opptil 500–600 timer overtid og flere reisedøgn årlig, har Øystein Milli også alltid jobbet hardt for lokalsamfunnet. Han har vært FAU-leder og kjempet for opprettholdelsen av Finstad skole, jobbet for skiløyper i hjemtraktene og ved hytta på Trysil og hatt en rekke trenerroller i forskjellige idrettslag. I dag er han fotballtrener for et lag i Finstad Sportsklubb.

– Hvordan har du tid til dette, spør mange meg. Jeg har ikke det, men det er ikke så mange andre som står i kø heller. Det er bare sånn at man må gjøre det. Om journalistyrket er et kall er det å bidra i lokalsamfunnet en plikt. Det gir meg også stor glede og gjør det også mulig å følge opp barna tett, sier Øystein.

Han er også flink til å finne egne treningsluker i en hektisk hverdag. Flere ganger er han for eksempel observert på sykkel til og fra arbeidsstedet i Oslo.

– Det er blitt mindre av dette i det siste, men det er riktig at det er blitt noen sykkelturer på den strekningen. Noen ganger bare den vanlige asfaltruta til Oslo, andre ganger til og fra via Romeriksåsene og Nordmarka. Da sykler jeg Råsjøstua, Hakkim, ned til Nittedal, bak Varingskollen til Tømte, Movann, Kjelsås og gjennom byen. Det er en veldig fin tur. Jeg har sans for økter fra a til b, med en naturlig stopp i den andre enden. Det er minst like bra som en runde med samme start- og stoppested, sier Øystein.

Noen ganger hopper han også av toget eller trikken på passende sted og går på rulleski hjem.

– Det handler mest om tidsklemma. Da får jeg meg en passende økt.

Milli har også deltatt i Birkebeinerrennet ved en rekke anledninger – med høyst respektable resultater. Han har også stått på startstreken i internasjonale skirenn – som Marcialonga.

– Hva gir treningen deg?

– Om jeg løper kort, langt, fort eller sakte på trening spiller ingen rolle for det jeg er ute etter. Det er viktig å få tømt hodet litt innimellom. Jeg kan gjerne gå en tur også. Det viktigste er å komme seg ut i skogen. Jeg bor også slik til at det er lett å komme seg ut i marka. Jeg må løpe 250 meter på asfalt før jeg er ute på grusveier og stier. Da finnes det ingen unnskyldning, sier Milli.

I motsetning til mange av sine kollegaer har han valgt å bli boende utenfor hovedstaden. Hjemme på familiegården på Finstad stortrives han med kona Rita, de tre barna og hunden Milo.

– Nærheten til naturen er mye av årsaken til at vi trives så godt her, sier han.

Øystein innrømmer at han er et konkurransemenneske. Sånn sett har yrkesvalget og valget av arbeidsplass vært perfekt.

– Det er tøff konkurranse om å være først ute med de viktigste sakene. Bak fasaden jobbes det beinhardt for å klare det. Vårt store mål er at folk skal oppleve at de må lese VG, at de får et forhold til oss. For å klare det må vi være først, best og unike. Taper vi den konkurransen kan det være slutt om noen år, sier Milli.

To år med hardt arbeid

Søndag ruller den andre episoden av den nye Orderud-serien over NRK-skjermen. Totalt skal det lages seks episoder. Den siste har Milli og co. bevisst valgt å vente med å spille inn.

– Det kommer stadig inn nye tips, og sånn sett er serien levende fra uke til uke. Da vil det være dumt om det ikke var mulig å gjøre endringer på innholdet, sier Milli.

Han har stor sans for den nye true crime-sjangeren.

– Det er interessant å være med på noe nytt. Da jeg ble oppringt av Monster for to år siden med spørsmål om jeg hadde tips om noen kriminalsaker det kunne være interessant å lage noe på, tipset jeg om Orderud. Den har mange elementer i seg. Etter en stund ringte de meg opp igjen og lurte på om jeg ville være med på serien. Først var jeg skeptisk. Jeg visste at det kom til å ta enormt mye tid og at det er krevende å sette seg inn i alt på nytt. Samtidig er det utrolig spennende. Det gjelder spesielt jakten på nye bevis og nye svar. Vi vet jo ikke hva som kan komme, og det er klart det trigger meg, sier Øystein.

Intervjuet nærmer seg slutten. Øystein finner fram en boblejakke, går ut på gården og hilser på hunden Milo som bjeffer vennlig tilbake. I bilen hjem slår det meg at Øystein får tid til mer enn de aller fleste i løpet av døgnets 24 timer. I lokalsamfunnet, på arbeidsplassen, i idrettslaget på idrettsarenaen. Så husker jeg noe av det han fortalte under intervjuet.

– Det viktigste er at det er morsomt og givende. Da tenker du ikke så mye på hvor lang tid det tar.

Øystein Milli

Alder: 46 år.

Familie: Gift med Rita. Har tre barn og hunden Milo.

Bosted: Finstad i Eidsvoll.

Interesser: Kulturinteressert. Går på mange teaterforestillinger og konserter. Glad i å lese. Gjerne jobbrelatert faglitteratur. På ferie – for eksempel to uker i Spania – kan han rekke å lese fire til seks bøker. Også glad i frisk luft og følger opp barna tett. Familien liker også å være på hytta i Trysil.

Aktuell: Har jobbet to år med TV-serien «Gåten Orderud», som går på NRK i seks deler med sendetid hver søndag. Håper å komme nærmere sannheten i den nye dokumentarserien.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.