Forslaget kommer i forbindelse med arbeidet med ny kommunedelplan for Råholt. Eiendommen har navnet Østgård, og ligger som en forlengelse av sentrum, cirka 350 meter før innkjøringen til Råholt skog. Kjerkevegen er nærmeste nabo i sør. Arealet de ønsker å utvikle er på 17,5 mål. Initiativtakerne ønsker å bygge 60-100 boenheter i to-tre etasjer.

- Arealet ønskes avsatt til byggeområde for boligbebyggelse, sier partner og prosjektleder Shane Christian Matheson til EUB. Ny kommunedelplan for Råholt har vært ute på høring. Da ble forslaget fremmet.

LES OGSÅ: Dæhlie og Almeli kaster seg inn i kappløpet på Dal: - Denne tomta bør utvikles først

Tettsted i rivende utvikling

- Planområdet tilhørte i sin tid et småbruk som er utviklet og bebygget. Det gjenstående området framstår som lite hensiktsmessig og ikke drivverdig etter ordinære jordbruksprinsipper om bærekraft, poengterer Matheson.

Han framhever flere årsaker til at jordbruksarealet heller bør utnyttes til boligutbygging:

* Eiendommen ligger vis-à-vis kommunal veg. Med kort veg til skole.

* Den ligger sentralt plassert med trygg veg til alle offentlige og private tjenestetilbud.

* Området er veletablert med eksisterende kommunal infrastruktur.

* Råholt som tettsted opplever rivende utvikling med klar etterspørsel etter boligområder i tilknytning til Råholt sentrum.

- Akkurat dette er vesentlig for oss. Ikke alle kan, eller vil, bo i den skogkledde åsen øst for Trondheimsvegen, sier Matheson.

- Tenk helhetlig og visjonært

- Hva med jordbruk og jordbruksvernet?

- I Regional plan for areal- og transport for Oslo og Akershus er Råholt definert innenfor kategorien «prioriterte lokale byer og tettsteder». Det betyr at enkelte jordvernprinsipper må vike. Arealvern dreier seg ikke om dyrkbar mark alene, svarer Matheson, og legger til:

- En går ikke tur, trimmer, sykler, plukker bær og sopp på et jorde. Det er vesentlig for trivsel og folkehelse at vi også har nær tilgang til skogsområder.

Han framhever også at området som nå søkes avsatt til boligområde ligger på linje med eller nærmere sentrum og kollektivknutepunkt som Råholt skog, Nordli, Råholtsmoen, Sandsbakken og store deler av Vestenga.

- Boligbygging bør skje i tilknytning til eksisterende infrastruktur og i nærheten av offentlig og privat service. Drift av små jordlapper hist og pist er alt annet enn god samfunnsøkonomi. Her gjelder det å tenke helhetlig og visjonært, samt innse at klima- og miljøregnskapet blir best ved å la folk bosette seg der folk flest vil bo. Altså i nærheten av folk og i nærhet av tjenestilbyderne, hevder Matheson.

Eidsvoll kommune har tidligere sagt ja til ønskene om å bygge boliger på jordet.

- Men det ble til nei i fylket. Vi prøver igjen, sier Matheson og legger til at han er lei av det han kaller «utidig innblanding i lokale plansaker» av fylkesmannen.

- Kommunen vil etter hvert oppleve et etterslep av sentrale barnehagetomter. En reguleringsplan med bolig og barnehage vil sånn sett få en ideell plassering.

- Kommunedelplanen for Råholt jobbes med, og skal etter planen være ferdigstilt høsten 2017, sier Aps Olav Resaland.

LES OGSÅ: Kan bli kamp om etablering på Dal

Dette er planene til Solsiden Råholt AS

Området ligger like nord for Kjerkevegen på Råholt. Det er 350 meter ned til avkjøringen til Råholt skog. Eiendommen har navnet Østgård.

Shane Christian Matheson og co. har lyst til å bygge 60-100 boenheter i to-tre etasjer på tomtearealet.

Tomtearealet er totalt på 17,5 mål.

Eidsvoll kommune jobber nå med kommunedelplanen for Råholt. Den skal være ferdigstilt neste høst.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.