Mannen er tiltalt etter straffelovens §286 – vold mot særskilt utsatte yrkesgrupper, heriblant helsepersonell som yter medisinsk begrunnet helsehjelp.

SLÅTT OG TRUET

Det var i mars i fjor at mannen, under behandling av den fornærmede, skal ha slått den kvinnelige ambulanselærlingen med en ledning. Han skal også ha oppført seg aggressivt og truende overfor henne ved å ha presset henne bakover og knyttet neven mot henne.

Den tiltalte skal også ha brukt seksuelt krenkende språk overfor henne. Hele situasjonen ble opplevd som så truende at ambulansepersonellet trakk seg tilbake og tilkalte politiet.

Saken ble anmeldt og etterforsket, og nå kommer den altså opp i rettssystemet.

– ET ØKENDE PROBLEM

Roy Nilsen, hovedtillitsvalgt for ambulansetilsatte i Oslo og Akershus, bekrefter at vold og trusler mot ambulansepersonell er et økende problem i hele hans distrikt.

– Ja, helt utvilsomt. Det har forverret seg de siste årene. Det er trusler og fysisk utagering, og mye av det skyldes rus og psykiatri, sier Nilsen.

Han forteller at det ikke er uvanlig å be om bistand fra politiet når man rykker ut på hjelpeoppdrag.

OVERRASKENDE SITUASJONER

– Det er to settinger: det er steder hvor vi antar at det blir bråk og at vi i forkant ber om bistand fra politiet, og det er steder hvor vi ikke er på vakt. Det siste er det skumleste. Overraskende situasjoner er utvilsomt de verste. Men vi har fullt fokus på problemet, og vi har nulltoleranse i forhold til vold, trusler og trakasseringer. Oppfattes situasjonen som truende, trekker vi oss unna og ber om politibistand. Vi anmelder personen eller personene, og så er det opp til påtalemyndigheten å ta det videre. Denne aktuelle situasjonen, ble vurdert til å være så alvorlig at den har havner i retten.

– Er trusler og vold blitt et så stort problem at det påvirker søkningen til utdanning som ambulansepersonell?

– Nei, overhodet ikke. Vi har hatt stor søkning til yrket i årevis og det har ikke blitt noe mindre etter at det også parallelt med yrkesfagutdanningen som ambulansearbeider, ble opprettet utdanning på bachelor nivå (paramedic).

LES OGSÅ: Dømt til lang fengselsstraff for konevold

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.