Vi lever våre liv i full åpenhet, og den ene dagen avløser den andre. Men ved siden av dette normale, finnes det er farlig verden. Den lever side om side med vår virkelighet, likevel er den usynlig for de fleste. Men den er der, og den er ute etter ungene våre.

I rettssalen har jeg fått innblikk i denne verdenen som er ligger i mørket for de fleste. Det er en verden av pedofiliringer, overgrep, planlegging av overgrep – en verden hvor små barn blir påført fysisk smerte og psykiske sår som aldri gror. En verden hvor overgriperne er kyniske og blottet for empati for sine ofre og hvor det eneste som teller er å få utløp for sine pedofile lidenskaper.

De er der ute, på jakt etter stadig nye ofre. Nettet er som skapt for dem. Der kan de på lukkede, mørke sider treffe likesinnede og planlegge nye overgrep uten at vi som lever våre normale liv aner noe. Snøballen begynner å rulle ved at en av dem gjør en feil og så avsløres en kjede av pedofile. Saken havner i retten, hvor de grusomste detaljer kommer for dagen – detaljer som er så perverse at vi i pressen ikke kan skrive om dem.

Det er tusenvis av slike pedofiliringer som aldri møter dagslyset. De lever sine stygge liv i nettets mørke kjeller.

Barn lever en stor del av sine liv på nettet. De er med i grupper hvor de møter jevnaldrende, hvor de chatter og sender filmsnutter til hverandre. Det de ikke vet, er at den de oppretter kontakt med kan være en voksenperson som utgir seg for å være på deres egen alder. En normal voksenperson har ingen interesse av å utgi seg for å være 13 år. Disse falske identitetene er opprettet for en ting – for å lure barn rett i sexfella. Det kan ende med at de blir bedt om å kle av seg foran webkamera og utføre seksuelle handlinger med seg selv. Gjør de det, kan bildene snart være spredd inn i pedofile nettverk og katastrofen for det lille mennesket er et faktum.

Flere overgripere oppretter også kontakt via nettet med det for øyet å komme i fysisk kontakt. Med lokking og vakre ord blir ofrene lurt. Resultatet er enda ett overgrep mot et mindreårig barn, slik som saken EUB omtalte nylig. En 23-åring er nå dømt for overgrep mot elleve jenter under den seksuelle lavalder. Ett av dem er fra Øvre Romerike. Hun kom i kontakt med mannen via nettet. Så oppsøkte han henne fysisk, og overgrepene var et faktum.

– Vi fulgte med, men tydeligvis ikke godt nok. Datteren vår var på Facebook, det visste vi. Det vi ikke visste, var at hun hadde tre forskjellige profiler, var på Snapchat og flere andre plattformer, sier faren til EUB.

Foreldrene trodde at de hadde kontroll over datterens nettbruk, men de klarte likevel ikke oppdage at hun var i kontakt med en overgriper.

Utviklingen på nettet går så raskt for seg at heller ikke politiet klarer helt å henge med i svingene.

– Det er en verden det er vanskelig for oss voksne å følge med i. Alt skjer i et høyt tempo. Når vi er ute og snakker med barna, forteller de om apper vi aldri har hørt om. Medier er en viktig del av barnas hverdag – og det foregår mye der ute, sier politiførstebetjent ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor, Mariann Sletten, til EUB.

Står foreldrene helt maktesløse i denne situasjonen? Samtale er viktig, men det er ikke alltid like lett å snakke med tverre tenåringer om nettvett. Men det er viktig å for dem å vite at foreldrene viser omsorg og bryr seg. Da blir det også lettere for de unge å komme tilbake hvis de forstår at noe ikke stemmer der ute på nettet.

Og selv om de unge blir sure om de føler seg overvåket, så får det så være. Å snoke rundt barnas nettbruk er småtteri hvis man kan forhindre en katastrofe.

LES OGSÅ: Mann lokket jenter i sexfelle via nettet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.