Pemco Energi skal overta utbyggingen av fjernvarme på Jessheim, etter at Hafslund ikke fant det økonomisk drivverdig og trakk konsesjonen. Pemco er optimister med tanke på etablering i regionsenteret.

- Er det ett sted som er laget for å få til fjernvarmeutbygging, er det Jessheim. Vi har virkelig tro på dette, sa Iren Aanonsen, fra Rambøll, under presentasjonen for politikerne i Plan- og samferdselsutvalget denne uka.

Pemco eier 70 varmesentraler, 13 i Norge og 57 i Sverige, og driver pelletsproduksjon i Brumunddal og Sverige.

UTEN JESSHEIM VIDEREGÅENDE

Pemco har frist ut året for å imøtekomme betingelsene fra Hafslund for å kunne overta konsesjonen. De har samtykke fra kundene, men må avklare plassering av varmesentralene. Det blir en sentral på Dampsagtomta, og en eller to på Jessheim vest. Kommunen har foreslått tomta ved den gamle rensestasjonen, noe utbyggerne er positive til hvis det blir ett stort anlegg. Det igjen avhenger av at Jessheim videregående skole kobler seg på fjernvarmen. Noe de ifølge Pemco per i dag ikke har planer om.

- Opplysningene vi har fått er at videregående skal ha egen varmeforsyning, og uten skolen som kunde må vi gå for et konsept med to mindre varmesentraler. Våre kalkyler forsvarer ikke å legge rør uten at vi har tilknyttet kunder på et så langt strekk. Da ser vi i stedet for oss sentraler i Odelvegen og Jessheim park, uten at vi har konkrete tomter, sier Hans Ivar Morken, salgssjef hos Pemco, til EUB.

Politikerne var overrasket over at Jessheim videregående ikke skal bruke fjernvarme.

- Det forundrer meg at videregående ikke skal koble seg på. For bygg over en viss størrelse stilles det krav om fjernvarme, og det må vel også gjelde skoler, sa Tom Staahle, Frp, i møtet.

- Jeg håper videregående blir med, sa Aps Eva Gullichsen.

Staahle uttrykte en viss frykt for at også Pemco om et års tid må gi opp satsingen på Jessheim, men fikk forsikringer om at det var ubegrunnet. Pemco er avhengig av å få dispensasjon for å bygge på renseanleggstomta. Ordfører Harald Espelund foreslo også en mulig kommunal tomt ved Gjestad til formålet.

- luktfri vanndamp

- Er det røyk og lukt fra et slikt anlegg som kan være til sjenanse for naboer?

- Det er ikke røykplager. Røyken fra et bioenergianlegg er vanndamp. Ved bruk av flis, som kan inneholde 50 prosent vann fordi det kommer rett fra skogen, ser vannet ut som hvit røyk. Trepelleten som skal brukes på Jessheim er tørket og har et fuktinnhold på syv prosent, Det gir langt mindre synlig utslipp og lukter ikke, sier Morken.

En varmesentral på Jessheim vest blir ikke høyere enn dagens bygningsmasse, men skorsteinen kan bli rundt 25 meter høy.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.