En forstår at noe er i gjære i samme øyeblikk man kjører inn på parkeringsplassen foran Feiringklinikken. Før var det ikke en ledig plass å oppdrive. Nå er det metervis mellom hver bil.

PER VENTER PÅ DROSJEN

Per Gjerland fra Leikanger sitter på kirurgisk sengepost og venter på at drosja skal hente ham.

I en vase på bordet står en rød rose. Den er fra LHL-klinikkene med ønske om god bedring.

Det er tredje gang Per er pasient i Feiring. Både i 1998 og 2003 ble han behandlet for tette årer, og da ble det utblokking. Denne gangen var det hakket verre. For få dager fikk han i en åpen hjerteoperasjon skiftet ut fem årer i en bypassoperasjon. Per fant ingen god grunn til å bruke et sykehus i nærheten av der han bor.

– Jeg valgte Feiring. Selvfølgelig. Jeg gruet meg i forkant til denne operasjonen, men det gikk bra. Det er kjekke og flinke folk i alle ledd her, og jeg føler meg ivaretatt og trygg. Nå venter jeg på drosje til Gardermoen. Jeg skal ta fly til Førde. Jeg må være et par dager på sykehus for observasjon, men så bærer det hjem til kona, som har reist i forvegen.

Han setter stor pris på at Feiringklinikken gir mulighet for at pasientene kan ha den nærmeste med seg til trøst og støtte.

Men Vestlands-karen, som er ingeniør i hjemkommunen sin, kommer snart tilbake – ikke til Feiring, men til det nye LHL-sykehuset.

– Jeg skal ha fire ukers opptrening og rehabilitering. Snart er jeg i bedre form enn jeg noen gang har vært, smiler han, fortsatt litt blek og medtatt.

FORSTÅR VEMODET

– Hva synes om at Feiringklinikkens virksomhet flyttes til et nytt sykehus?

– Jeg ble jo litt overrasket. Og jeg forstår vemodet hos mange ansatte, som har vært her i mange år. Jeg kjenner igjen flere fra da jeg var her for 20 år siden. På den andre siden tenker jeg at det vil bli godt for dem å få et nytt sykehus. De skal jo jobbe i det mest moderne sykehuset i hele Norge.

Per er glad for at Feiringklinikkens lokaler ikke blir stående tomme.

– Det er positivt at det skal bli gjenbruk av bygningsmassen. En skole blir bra, mener han.

ROLIG PÅ INTENSIV

Fra et rom litt lenger borti den stille korridoren, siver rolig småprat ut gjennom den åpne døren. Intensiv er ikke lenger så intensivt. Sykepleierne småprater, ordner i papirer, pakker ned det som skal være med på lasset til det nye sykehuset – og mimrer litt over den hektiske tiden og alle årene som har gått. De fleste av dem har vært der i mange, mange år. Det har vært gjennom en sorgprosess – de innrømmer det. Også sin motstand mot å skulle reise fra det trygge huset hvor de kjenner hver krik og krok. Men nå har de fleste lagt dette bak seg og er innstilt på å flytte på seg.

– Jeg har hatt en reaksjon, men nå er jeg klar for å jobbe på det nye sykehuset, sier Beate Lundal, som har vært på Feiringklinikken siden 1991.

ENDREDE BEHOV

Elfrid Pettersen, som også har vært på Feiring i 27 år, synes det er en vemodig tid, men hun er også realist.

– Før hadde vi opptil ni hjertepasienter her hver dag, nå har vi ikke engang sju i uka. Jeg ser jo at det er endrede behov og at LHL måtte finne flere bein å stå på. Også tidene har forandret seg. En klinikk langt utpå landsbygda er ikke lenger det mest attraktive, mener hun.

Bjørg Lyssand, derimot, har ennå ikke klart å forsone seg med nedleggingen.

– Det er trist. Konseptet blir igjen her. Vi er så drillet i dette trygge huset. Det har vært godt å jobbe her, og vi har blitt så godt tatt vare på.

Hun tror ikke det vil bli det samme i et nytt, stort og upersonlig sykehus, men hun er villig til å gi det en sjanse.

– Jeg bor i Feiring, og pendling blir ikke noe problem. Vi får se, sier hun.

SØKTE PÅ GRUNN AV DET NYE

I den andre enden av skalaen finner vi Sindre Christoffersen, nyutdannet sykepleier fra Maura.

Han er ung, mann og har vært ansatt i LHL bare noen uker.

– Jeg søkte jobb i LHL med tanke på det nye sykehuset, sier han.

– Hadde du søkt deg til Feiringklinikken hvis den hadde fortsatt i samme sporet?

– Nei. Det hadde jeg nok ikke, men jeg skjønner godt reaksjonen til de som har vært her i mange år, sier han.

ekko

Resepsjonen, med store vinduer vendt ut mot Mjøsa, pleier å være full av pasienter og pårørende. Stoler og sofaer står nå gapende tomme. I kioskhyllene er det langt mellom godisene. Kantina skinner rein og luktfri. Ikke en matbit er å se.

Det synes å ha blitt veldig høyt opp til korridortaket, mye høyere enn før. Muligens skyldes det at de tidligere var fylt av travle ansatte som raskt tok seg fram på dempende gummisåler. Nå er det et tomt ekko som har overtatt.

TOMME KORRIDORER

Det skramler i den tomme korridoren. Det er Heidi Lunde Elstad som er på flyttefot til et nytt arbeidssted. Hun kommer med flyttelasset på ei tralle. Etter 17 år skal hun fra Feiring til Jessheim.

– Alt har sin tid, mener hun.

I resepsjonen begynner det å bli lenge mellom hver gang telefonen ringer. Solveig Stigersand svarer, som hun har gjort i 18 år. Hun er 68 år, og går på overtid, som hun sier selv.

– Jeg hadde pensjonert meg, åkke som. Tida er inne for det. Jeg bor i Feiring, og tror klinikken vil bli et stort savn for bygda. Alt henger sammen med alt i et lite bygdesamfunn, mener hun.

I snart 20 år har Inger Flesvik har svingt vaskekluten på Feiringklinikken. Hun er renholder og skal snart være en del av «bøtteballetten» i det nye sykehuset.

– Det har vært en fin arbeidstid, men heretter blir det pendling til Ullensaker, da. Det blir nok bra det, og, mener hun.

SÅ KOMMER DROSJEN

Per sitter i den tomme vestibylen og venter på drosjen som skal ta ham med på første etappe hjem til Vestlandet. Han får ikke lov til å løfte så mye som ei smørpakke. Bagasjen blir båret av sykepleier Sindre.

Ellen Krogvold og Elfrid Pettersen er med for å se Per vel av gårde.

– Dere får ha takk for god pleie og behandling, sier han og setter seg i drosja.

– God reise og god bedring, hilser de tre sykepleierne tilbake.

LHLs hjerteklinikk i Feiring er historie.

LES OGSÅ: Starter tilrettelagt videregående skole i Feiringklinikken

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.