Midt på den nye flyplassterminalen skal det stikke ut en 300 meter lang nordgående pir på 63.000 kvadratmeter. Gatene her får dobbelt så stor effektivitet som dagens, og kan håndtere både innland og utland, samt buss og fly samtidig.
Taket på piren bli bygd i eik, og plankene som måler 22 x 120 millimeter, legges med spalter omtrent som i et terrassegulv.
BLANT DE STØRSTE
Å legge tretak på store bygninger er ikke noe nytt, men dimensjonene på denne piren er så store at det knapt finnes lignende i Norge. OSLs prosjektdirektør T2, Knut Erik Nordby er imidlertid ikke bekymret for hverken holdbarhet eller styrke.
- Vi stoler på at taket holder, og vi har brukt mye ressurser på å sjekke ut hva som skal til for at dette skal bli bra. Det finnes gode fagmiljøer i Norge på slikt, som Treteknisk institutt. De har gitt oss gode vurderinger og råd, sier han.
DEL AV ARKITEKTUREN
Også terminalbygningen ble i sin tid bygd med mange treelementer.
- Piren blir en del av denne stilen - tre, stål, glass og stein. Vi viderefører disse materialene her, men med en helt ny arkitektur, påpeker Nordby.
- Var tretaket en opprinnelig idé?
- Nei, i forprosjektet var taket av metall. Men med videreutviklingen av løsningene så vi at en stor metallflate på flyplassen kan virke som en reflektor på flynavigasjonssystemene. For å være sikker på at det ikke skulle skje, valgte vi en alternativ kledning, sier han. En annen fordel med tretaket er at det er gunstig ut fra et miljøperspektiv.
Tretaket er en av flere tiltak for å hindre slik refleksjon.
- Blant annet går gjerdene rundt flyplassen i sikksakk for å bryte refleksjoner, sier Nordby.
- Påvirker leggingen av tretak tidsbruken på byggeprosjektet?
- Nei, terminalen blir ferdig som normert, i 2017, sier Knut Erik Nordby.
PIR NORD
Utbyggingen av den nye piren startet våren 2013, som et supplement til utenlandspiren mot øst og innenlandspiren mot vest. Pir Nord skal håndtere utland- og innlandstrafikk, adskilt i to nivåer.
Byggingen medførte at fem gater i terminalen ble stengt og at fem nye fjernoppstillingsplasser har blitt tatt i bruk. Resultatet er noe mer bussing, spesielt på utland.
- Det blir ikke lenger å gå for passasjerene når de skal til og fra flyene, da alle pirene er like lange. Du skal fortsatt kunne gå fra toget, til innsjekking og til gate uten å tenke at det er langt, eller være redd for å rote deg bort på veien, melder OSL.
Piren får i alt 17 nye flyoppstillingsplasser, hvorav 11 er brotilknyttede. I starten av piren blir det nye butikker og spisesteder. Mens det nye tilbygget med avgangs- og ankomsthall beholder sin gamle form, får den nye piren mot nord et annet og mer moderne arkitektonisk uttrykk.