Landbruksetaten oppfordrer nå bønder til å melde seg dersom de ønsker å ta imot matjord.

– Det er gitt signaler fra høyeste hold om å ta vare på ressursene, påpeker jordbrukssjef Dag E. Opsahl.

– Dette er ett tiltak som kan redusere tap av verdifull jord.

MASSEFORvaltningSPLAN

Kommunen jobber nå med en masseforvaltningsplan som blant annet vil omfatte gjenbruk av matjord.

– Da må matjorda høvles av utbyggingsområdene. Det er et krav som Fylkesmannen har kommet til at vi kan sette, opplyser Opsahl.

OMDISKUTERT

Flytting av matjord er omdiskutert, både fordi det kan gi spredning av uønskede planter, og fordi mange mener at den nye jorda ikke blir så produktiv som der den har ligget fra tidenes morgen.

– Flytting er uansett bedre enn å grave ned matjorda, kommenterer Opsahl.

– Matjorda er den samme om den flyttes. Det avgjørende er den grunnen jorda legges på. Det beste er om den ekstra jorda kan bidra til bedre arrondering med så kort frakt som mulig, påpeker jordbrukssjefen.

– Vi ønsker ikke at jorda fraktes langt. Det betyr både mer forurensing, større kostnader og fare for spredning av floghavre og andre uønskede organismer.

– Det aller beste er om jorda kan flyttes innad på samme eiendom, sier Opsahl.

ER I GANG

Matjordforflytting er allerede tatt i bruk. Gudbrand Rognstad i Åsleia har fått matjord fra utbyggingen av Siggerudbråtan. Den er brukt på ei udyrkbar øy i åkeren.

– Det koster en del sjøl om du får jorda. Vi har måttet leie bulldoser for å spre den utover. Til å begynne med vil jeg dyrke gras på området, men planen er å prøve med korn etter hvert, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.