For politiførstebetjent Mariann Sletten, er det en del av jobben å holde foredrag for elever og foreldre om temaet nettvett. Politiet reiser rundt på foreldremøter og åpne skoledager.

– vanskelig tema

– Det er et vanskelig tema – både nettmobbing og det å risikere å bli utnyttet seksuelt via nettet. Jeg tror at det viktigste er at det er åpenhet mellom barn og foreldre – at de kan sette seg ned og snakke om det, sier Mariann Sletten ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor. Hun uttaler seg på generelt grunnlag.

– Det er en verden det er vanskelig for oss voksne å følge med i. Alt skjer i et høyt tempo. Når vi er ute og snakker med barna, forteller de om apper vi aldri har hørt om. Medier er en viktig del av barnas hverdag – og det foregår mye der ute, sier politiførstebetjenten.

TILLIT OG ÅPENHET

Sletten mener at tillit og åpenhet mellom foreldre og barn er viktig.

– Jeg råder foreldrene til å prate med barna sine og ha en samtale om hvilke apper og sosiale medier barna er på. Foreldrene bør be om tilgang til de kontiene ungene deres har. Men her er det en hårfin balansegang. Ungene skal ikke føle seg overvåket. De har også krav på privatliv, sier hun.

Når det gjelder barns opptreden på nettet, sier hun at de bør ha samme forholdsregler som i det vanlige, sosiale rom.

– Blir de kontaktet av fremmende, bør de spørre seg selv om hvorfor de vil snakke med meg. De bør rådføre seg med foreldrene sine om de er i tvil og være tilbakeholdne. Dette er vanskelig for de små, fordi mye er spennende og nytt, sier hun.

– OVERGREP PÅ NETTET BRER OM SEG

Når det kommer til seksuelle overgrep på nettet, sier Sletten at dette brer om seg og er et stort problem.

– Det er mye vi ikke vet om, og det er tabubelagt. Barn tør ikke prate med foreldrene sine om temaet. Overgriperne gir seg ut for å være andre enn de er, og de bruker knep for å få barnet til å kle av seg foran webkamera. Først etter at du har kledd av deg foran kamera, skjønner du hva du har gjort. og da kan et være for seint. Overgriperen kan true med å legge bildene ut på nettet om du ikke gjør enda mer. Da sitter du i saksa. Er det noen som opplever slikt, må de straks gå til foreldrene og fortelle om det. Da er det viktig at de ikke blir møtt med sinne eller bebreidelser, sier politiførstebetjenten, som råder foreldrene til å vise sine barn tillit, uten å være naive.

LES OGSÅ: Dømt til forvaring i seks og et halvt år for seksuelle overgreg

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.