– Det er lettere å skyve på investeringsprosjekter enn å si opp folk i kommunen, sier ordfører John-Erik Vika (Sp). Det er for lengst klart at neste års budsjett skaper utfordringer for de folkevalgte i grunnlovsbygda. På den ene siden ønsker de å unngå eiendomsskatt. På den andre er målet å holde planlagt investeringstakt oppe. For eksempel gjennom bygging av nye barneskoler på Vilberg og Råholt (se fakta). Vika sier også at de vil skåne tjenestene og de ansatte i kommunen i størst mulig grad. I så fall kan de folkevalgte i realiteten stå igjen med ett valg: De må vekte investeringsprosjekter opp mot hverandre og velge å utsette der de mener det er riktig.

Ikke som planlagt

– Vi kan si allerede nå at alt man har lagt opp til i forhold til investeringer de nærmeste årene ikke blir gjennomført som planlagt, sier Vika. På oppdrag for politikerne har rådmann Knut Haugestad lagt fram et forslag til en kuttliste for 2019 som beløper seg til 25,1 millioner kroner. Blir den vedtatt kan det medføre både stillingskutt og svekkede tjenestetilbud. Men får Vika flertall for sitt syn er det altså planlagte investeringer som skal nærmere under lupen. Flere av disse er sårt etterlengtede for innbyggerne og har allerede blitt skjøvet på tidligere.

– Prosjektene blir ikke kuttet. De vil bare bli dyttet litt fram i tid. Bakteppet er at vi må få ned lånetrykket. Vi må også ha fokus på å beholde de gode tingene i bygda som gir mye helse tilbake i form av kroner og øre. Det gir mindre utgifter på sykdomssiden. Vi politikere må ha mange tanker i hodet når vi skal se på og vedta dette. I den situasjonen vi er i nå vil det garantert være noen som ikke blir fornøyde, sier Vika.

Møtes til uka

På direkte spørsmål bekrefter ordføreren at Vilberg skole allerede er ett år forsinket, blant annet fordi det fortsatt ikke er klart hvor den kan bygges.

I tirsdagens kommunestyremøte orienterte varaordfører Einar Madsen (Ap) om mulighetene som finnes i forhold til å legge investeringer på is.

– Så lenge vi ikke er bundet opp av inngåtte kontrakter, for eksempel med utbyggere, kan vi teknisk sett skyve på planlagte investeringsprosjekter. Det vil etter mitt syn være helt tragisk å ikke investere i den takten som er planlagt. Noen har allerede vært tålmodige lenge i påvente av utbygging, sier Madsen. Kommende uke skal politikerne gjennomføre et budsjettseminar på rådhuset. Endelig 2019-budsjett vedtas politisk i desember. Politikerne står foran et alvorlig dilemma – og neste år er det valg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.