Der går hun nå på det som tilsvarer studiespesialisering VG2 i Norge. Skolen, Kapiti College, ligger ved kysten helt sør på Nordøya. Der bor hun hos en vertsfamilie som består av mor, far og fire vertssøsken i alderen fem til 19 år.

SATSER PÅ UTVEKSLING

- Jeg valgte denne skolen fordi jeg hørte mye positivt om den og at de satser ekstra på utvekslingsstudenter. Grunnen til at de er så flinke på utveksling i dette området, er at de har et eget International Department som arbeider for et så godt utvekslingsår som mulig, sier Ragnhild.

- Hvordan er skolesystemet og fag sammenlignet med skolen i Norge?

- Den største forskjellen er valgmulighetene av fag og oppbyggingen av timeplanen. Noe skyldes nok dels at skolen har utvekslingsstudenter fra hele verden, sier Ragnhild.

- MER VARIERT

Hun forteller at utvekslingsstudentene velger fag og timer ut fra ønsker og behov.

- For meg betydde det at jeg ved oppstart ikke trengte å velge en bestemt linje. Denne valgmuligheten gjør dagene mer varierte. For å få skoleåret godkjent som 2. året i Norge må jeg ha et visst antall realfagstimer. Kiwiene, som er kallenavn for befolkningen i New Zealand, på skolen får velge noen fag, men som i Norge er det også slik at de må ha obligatoriske fag, forteller Ragnhild, som hjemme er elev ved Eidsvoll videregående skole.

FANTASTISKE MENNESKER

Hun opplever befolkningen i New Zealand som helt fantastisk.

- Det å kunne være så imøtekommende, å smile og hilse når du møter folk på gata eller i butikken, viser hvor hyggelige de er mot hverandre. Her er de mindre opptatt av at alt og alle skal være hundre prosent perfekt. Denne vennligheten har jeg lært mye av, sier Ragnhild.

- Deltar du på noen aktiviteter utenom skolen?

- Jeg har ikke prøvd noe ennå, men vi får se hva som skjer det siste halvåret. Tiden etter skolen benytter jeg som oftest til å være sammen med venner, oppleve kultur og natur. Stranda er blitt et fritidssted, og jeg tar meg gjerne noen turer innom treningssenteret. Til forskjell fra i Norge foregår mange av de ulike fritidsaktivitetene her i regi av skolen, forteller Ragnhild.

ANBEFALER NEW ZEALAND

- Å reise til New Zealand på utveksling en noe jeg virkelig anbefaler flere å gjøre. Det er et land som har veldig mye å by på. Selv om det er veldig langt fra Norge, det vil si to døgns reise, er det totalt verdt det, sier Ragnhild.

16. juli kommer hun hjem igjen, etter et år «downunder».

FAMILIEN PÅ JULEBESØK

I jula fikk New Zealand-studenten besøk av familien fra Norge. Mamma Hilde, pappa Geir Arve og storebror Torgrim tok den lange turen for å besøke studenten på andre sida av jorda.

- Å få besøk av familien var en stor opplevelse i seg selv. Jeg var så glad for å se dem og kunne vise dem min nye hverdag i mitt «andre» liv. Det viktigste for meg var at jeg fikk tilbringe mye tid sammen med dem. Første delen av ferien reiste vi rundt på Nordøya, en tur som ble helt spesiell og opplevelsesrik. Det at de kom i jula gjorde at den perioden en utvekslingsstudent lengter mest hjem ble mer en sommerferie, sier Ragnhild.

Det er sommerferie i New Zealand fra november til februar. Den benyttet familien Nyland til å reise Nordøya rundt.

- At de ble en del av mitt studieår og fikk mulighet til å bli kjent med dem jeg har blitt glad i her er stort, sier Ragnhild.

- Ragnhild ga oss den fantastiske muligheten til å komme til New Zealand gjennom sin utveksling. Det var gjensynsglede da vi endelig møttes på Wellington flyplass, fem måneder etter Ragnhilds avreise, forteller mamma Hilde.

De fikk også møte Ragnhilds vertsfamilie.

- Det å bli kjent dem og New Zealand tar vi med oss resten av livet. Det var betryggende å oppleve hvor godt Ragnhild blir tatt hånd om. Vi fikk også en omvisning på Ragnhilds skole, sier mamma Hilde.

Hun forteller at de opplevde New Zealand som et spesielt flott land å feriere i, med særdeles gjestfrie mennesker og vakker natur.

- Dette er klart et sted vi gjerne reiser tilbake til, sier Hilde.

LES OGSÅ: I egne fotspor 50 år etter

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.