Ifølge Meteorologisk institutt var gjennomsnittstemperaturen på Årnes målestasjon i mai 15,7 grader, 5,8 grader over normalen. Toppen ble nådd 30. mai med 30,6 grader, mens 4. mai hadde den laveste målingen med – 0,5 grader.

Grunnen til at vi bruker målestasjonen på Årnes som referanse er at instituttet ikke har målinger fra Gardermoen etter 13. mai.

– Men forskjellen fra Gardermoen er neppe veldig stor, sier Hanne Heiberg ved instituttets klimavakt.

Samtidig med sterk varm har mai også vært svært tørr, med 19,4 mm samlet nedbør.

REKORDER

– Mai har vært unormal varm i Sør-Norge, og mange målestasjoner har hatt temperaturrekorder. At det er så varmt så lenge så tidlig på året er ikke normalt, påpeker hun.

– Mange eldre personer snakker om 1947-sommeren. Hvordan ligger vi an i forhold til den?

– Gjennomsnittstemperaturen på Blindern i mai i år var 16,1 grader. Den forrige rekorden ble satt nettopp i 1947, med 14,4 grader. Så det er lenge siden sist vi hadde det så varmt som nå.

– Er en snittøkning på 1,7 grader mye i meteorologenes termer?

– Ja, særlig når vi snakker om en hel måned, sier Heiberg.

– Hvorfor er det så varmt her nå?

– Årsaken er at høytrykkene som gir dette fine og varme været blokkerer lavtrykkene. Det medfører veldig varmt luft med påfølgende lite nedbør. For noen er det veldig bra, mens andre synes ikke noe om det.

KLIMAENDINGER

Hun minner dessuten om at rekordene har en bismak med tanke på klimaendringer.

– Vi er en del av den globale oppvarmingen fordi vi bidrar med våre utslipp. Derfor er det viktig at vi reduserer klimagassutslippene våre, for vi slipper ikke unna.

– Kan du si noe om været som kommer den nærmeste tiden?

– Vi venter ikke store mengder regn på Østlandet. Varselet på Gardermoen sier sol og varme de neste ti dagene og noen byger etter hvert, men det er vanskelig å si noe sikkert. Uansett blir det neppe rotbløyte av det som faller ned, vi snakker nok mer om kortvarig bløtt før solen tørker det opp.

– Det betyr fortsatt skogbrannfare?

– Helt klart og det går neppe over med det første. En og annen skur er ikke nok til at bakken blir våt, sier Heiberg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.