Denne beredskapen gjelder foreløpig til og med 29. juli.

– Vi har aldri tidligere hatt så mange som 12 helikoptre i beredskap. Det er ikke forventet regn av vesentlig betydning i Sør-Norge ut juli. Den ekstreme skogbrannfaren vil vedvare i hele sommer, og derfor har vi nå styrket beredskapen kraftig, sier seksjonsleder Hans Kristian Madsen.   

Skogbrannhelikoptrene er for tiden i beredskap følgende steder: 

Stranda, Kinsarvik, Bringeland, Sauda, Stavanger, Torp, Kjeller, Ås og Værnes.

FLYTTES

Ved behov for å styrke eller gjenopprette beredskapene i bestemte områder, blir helikoptrene flyttet. Dette er en vurdering som gjøres fortløpende.  

– Vi opplever nå den mest krevende situasjonen vi har hatt når det gjelder skogbrann noen sinne, sier Madsen.

Det er kritisk lav grunnvannstand, og store deler av vegetasjon er så tørr at det antennes lett. Den store skogbrannfaren vil holde seg ut juli, slik det ser ut nå. Det gjelder særlig Østafjells.

Det er et kommunalt ansvar å håndtere skogbranner, og skogbrannhelikopteret er statens bistand når det gjelder luftstøtte. Det primære målet er å slå ned flammer, gi grunnlag for slokking på bakken, ta flankene og hindre videre spredning. Helikopter brukes også til å flytte personell og utstyr ut i terrenget, og til observasjon.

BRANNSJEF

Etter den store skogbrannen i Froland i 2008 innførte DSB en ordning med lederstøtte ved skogbrann. Det innebærer at lokal brannsjef får faglig støtte og veiledning fra erfarne brannbefal.

Ved større hendelser er brann- og redningsvesenet også avhengig av bistand fra blant annet Sivilforsvaret, Heimevernet, Redningsselskapet og frivillige.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.