Direktøren er glad for at Hurdalsjøen Hotell ikke er et kjedehotell. Det gir ham muligheten til å sende tyske gjester ut på gjeddefiske i Hurdalssjøen, dyrke urter i hagen og holde seg med eget øl. 

På et par år har Pål Gjerstad endret millionunderskudd til et godt plussresultat. I 2016 kom hotellet ut med en omsetning på 35,7 millioner og et resultat før skatt på rundt 1,6 million. Året før gikk hotellet med et minus på drøye fem millioner.

– I fjor hadde vi en omsetning på 44 millioner kroner. Det er en kraftig vekst, og vi har tatt store markedsandeler av andre, sier en fornøyd hotelldirektør.

SNUDDE OPP NED på mye OG ÅPNET SOMMERHOTELLET

Gjerstad startet med å snu opp ned på mye for å få ned driftsutgiftene – blant annet reforhandling av avtaler og endringer på personalsida. Han innførte jobbrotasjon hvor de ansatte arbeider mer på tvers av avdelingene. Trivselen økte og sykemeldingsprosenten sank som en stein.

Men ikke minst – han åpnet sommerhotellet.

– Jeg fikk beskjed om at om sommeren er hotellet stengt i hele juli. Jeg tenkte da at det må vi gjøre noe med. Et hotell ved vakre Hurdalssjøen på ei fantastisk stor tomt, med egen brygge, strandpromenade og kort unna Gardermoen kunne da ikke stenge på sommeren! Vi åpnet for turister, og i fjor hadde vi masse gjester fra Asia, Sør-Korea og fra Europa. De fleste kom i busser og overnattet her for så å reise videre, men vi ønsker å legge til rette for at de kan bli her flere dager.

Vi har allerede skrevet en del avtaler for sommeren med store turoperatører. Jeg er spent på hvordan det italienske og tyske markedet reagerer, sier han.

JOBBER MOT REISELIVSAKTØRENE

Hotelldirektøren reiser Europa rundt, jobber aktivt mot reiselivsaktørene, skaper kontakter og markedsfører sitt produkt.

Han er hele tiden på alerten for å finne nisjer til det unike – blant annet gjeddefiske i Hurdalssjøen.

– For tyske fiskere, er gjedde det gjeveste å fiske. Østfold hadde 15.000 gjeddeturister i fjor. Hurdalssjøen er full av gjedde, så her er det et stort marked. Mange driver med catch-and-release, men ønsker de å spise fangsten, står vårt kjøkken til rådighet. Der kan det lages både gjeddekaker og andre gode retter av gjedde.

Gjerstad ønsker faktisk at kjøkkenet får flere gjedder under kokkekniven. Han vil ha gjedde inn på menyen, og kan tenke seg å opprette kontakt med lokale fiskere for ferske leveranser.

MEST MULIG NÆRT OG NATURLIG

Det er ingen hemmelighet at hotellet har god mat.

– Ja, vi er opptatt av god mat. Og vi jusker ikke. Alt skal lages fra bunnen av. Vi bruker kortreiste råvarer fra Hurdal i den grad det er mulig og om sommeren er kokkene våre ute høster urter fra egen hage. Vi lager urtete, urteknekkebrød og urtesalt som gjestene kan kjøpe med seg, forteller Gjerstad.

Ølet «Kor i granskauen» er et lagerøl, tilsatt egendyrket koriander og granskudd hentet fra hotellområdet. Også det er kortreist, produsert som det er på Sundbytunet på Jessheim. En egenprodusert snaps er også på trappene.

– Våre utenlandske gjester setter pris på at vi tenker miljø og satser på egne produkter, forteller Gjerstad.

Direktøren mener at Hurdal har nesten ubegrensede muligheter for friluftsliv og rekreasjon, både sommer som vinter.

– Vi selger ikke bare et hotellopphold. Vi selger en destinasjon. Markedet der ute er enormt, men det tar tid å jobbe seg inn, sier han.

KURS OG KONFERANSE

Hurdalssjøen hotell er et velkjent kurs og konferansehotell, med mange trofaste gjester som kommer igjen og igjen. Noen av dem er mer prominente enn andre – som for eksempel den norske regjeringen.

– Den hadde nå for femte gang lagt budsjettkonferansen hit. Det er spennende og hyggelige kunder å ha. Vi er på riksdekkende media i ei snau uke hvert år. Det hjelper det. Når jeg farter rundt, er det mange som spør: «Er det ikke der regjeringen er, da?»

– Hva er grunnen til at de kommer tilbake år etter år?

– Det bør du nesten spørre dem selv om, men jeg regner med at det skyldes beliggenheten i forhold til Oslo og Gardermoen, samtidig som det er landlig, som mange av våre andre gjester også fremhever.  Det er lett å sikre stedet, og deltakerne kan gå uforstyrret rundt både ute og inne.

– Ingen fyll og fanteri i hotellgangene, forstår vi?

– Nei, dette er folk som jobber hardt med neste års budsjett. Det er trivelige mennesker som jeg håper kommer tilbake neste år, også.

PUSSE OPP ROMMENE

For noen år siden ble hotellet pusset opp for flere titalls millioner. Med en hovedtone i grått, framstår det i dag som nytt, til tross for at det ble bygget i 1968. Nå skal gjesterommene pusses opp.

– Vi tar ti rom om gangen, og til august skal 90 rom framstå som helt nye, med et unik utseende og interiør, forteller Gjerstad.

Igjen det unike. Det går som en rød tråd i satsingen. Hotelldirektøren og hans stab har forstått at det lønner seg for alle parter.

LES OGSÅ: Snudd tap til pluss

Fakta

Hotellet ble bygget av Norsk Lektorlag i 1968.

Hotellet har i dag 111 gjesterom og 21 gruppe- og møterom. Hotellet har også en stor velværeavdeling.

Hurdals største, private arbeidsplass med 70 på lønningslista.

Hurdalsjøen Hotell er et eget A/S som eies av Utdanningsforbundet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.