Mens aktor ville ha mannen dømt til ubetinget fengsel, fant retten ut at det måtte bli en betinget dom fordi rettsapparatet har brukt ett og et halvt år på saksbehandlingen. Dette mener retten selv er et brudd på Den europeiske menneskerettighets-konvensjon (EMK) art. 6.

Den 46 år gamle mannen fra Øvre Romerike har innrømmet at han tok kvelertak på sin stedatter en natt høsten 2015. Dette kvalifiserer i utgangspunktet til ubetinget fengsel, særlig fordi det er vold i nære relasjoner overfor et barn som 46-åringen hadde omsorg for.

UENIGHET

Det skal ha oppstått en uenighet mellom jentas mor og stefaren. Da jenta grep inn, tok stefaren kvelertak på henne.

Mannen var beruset da dette skjedde, men han uttalte i retten at de ikke var til å betvile kona og stedatterens forklaring om hendelsesforløpet. Retten kom til den konklusjon at tiltalte dermed måtte dømmes etter tiltalebeslutningen fordi vilkårene for domfellelse var til stede.

UBETINGET BLE BETINGET

Men det som i utgangspunktet skulle vært ubetinget fengsel, ble i stedet betinget.

I dommen heter det blant annet at ubetinget fengsel i denne saken bør fravikes på grunn av den lange tiden som har gått fra hendelsen fant sted til den kom for retten. Dette kan ikke bebreides tiltalte. Forholdet fant sted høsten 2015 og saken må ha vært ferdig etterforsket kort tid etter.

Saken ble så sendt til tingretten først i juni 2016, hvor den har blitt liggende fram til mai 2017.

«Retten legger til grunn at saken samlet sett har hatt en liggetid på godt over ett år, og dette må anses som brudd på EMK art. 6 om retten til en «rettferdig og offentlig rettergang innen rimelig tid».

Dermed ble straffen satt til 45 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år.

LES OGSÅ: Denne tingretten er dårligst i landet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.