• STØV. Eidsvoll kommunen pøste på titusenvis av liter med vann for å dempe støvplagen under rivingen.
  • HANDEL. – Snart blir det handel der det tidligere har vært industri, sier Lars Kjell Tomren.

– Her blir det handel, fastslår Lars Kjell Tomren i Tomren Eiendom AS. Han er en av tre eiere av de tidligere fabrikklokalene. De to andre er Grindvold Eiendom i Eidsvoll og Jegerberg i Moss.

RIVER

I denne omgang er det de nordre delene med flissiloen og trelastlagre som blir revet.

Det er R3 Entreprenør AS i Oslo som står for rivingen.

– Vi har holdt på ei drøy uke, og har nok fortsatt igjen et par uker før jobben er gjort, sier driftssjef Dag Tony Ludvigsen.

RESIRKULERER

Betongen som blir revet, blir brukt til fyllmasse for nybygging på stedet.

– Resten blir plukket ut og levert til godkjent deponi, forteller Ludvigsen.

BYGGER NYTT OG PUSSER OPP

– Vi kommer også til å rive noen av produksjonslokalene, mens resten blir pusset helt opp. Vi skal også bygge nytt, forteller Tomren.

Vi er klare til å bygge Eidsvoll Handelspark. Hvis alt går i orden med saksbehandlingen i kommunen, kan den første butikken åpne i oktober, sier han.

BYGG OG BOLIG

Det er byggevarekjeden ByggMax som er først ute. Den skal flytte inn i helt nye lokaler der rivingen nå pågår.

– Det jeg kan si, er at det er virksomheter innen bygg og bolig, forteller Tomren.

RØTTER 128 ÅR BAKOVER

Rivefabrikken ble etablert på Styri som Fosserud rivefabrikk så langt tilbake som i 1889 for å produsere nettopp det navnet tilsier, river og rivetinner. Før plastens tid, ble rivene laget i tre.

TIL MYRER I 1948

I 1948 ble fabrikken flyttet til Myrer i Eidsvoll, og etter hvert ble det bare navnet igjen av den opprinnelige produksjonen. Fabrikken satset i stedet både på høvleri for produksjon av listverk og snekkerfabrikk med produksjon av reoler, loftstrapper og andre treprodukter.

BBB-reolen som ble solgt gjennom bokhandlere, ble en landsdekkende suksess og rivefabrikken ble en av de største arbeidsplassene i Eidsvoll med over 100 ansatte.

Men alle epoker har en begynnelse og en slutt. I 1984 overtok Norema høvleridelen, og i 1989 ble resten videreført som Eidsvoll Tremiljø.

I 2011 tok all produksjon slutt. Etter den tid har flere virksomheter hatt tilhold i lokalene i kortere tid. Nå starter en ny epoke.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.