Greni bor, sammen med samboeren Trine Melvold, på et lite småbruk i den private Nordengvegen i Eriksstellet. Han reagerer med vantro på at Hurdal kommune krever dem for eiendomsskatt når de ikke har tilgang til offentlige tjenester.

– ALT ER PRIVAT

– Ikke har vi offentlig vann, ikke har vi offentlig kloakk og ikke bor vi ved en offentlig veg. Det er svindyrt å betale for å holde dette ved like – mye dyrere enn om vi hadde vært tilkoblet det offentlige nettet, sier Greni.

Nordengvegen er privat. Det er ni beboere som må punge ut med rundt 5000 kroner i snitt hvert år for å vedlikeholde vegen.

– Det skulle vært gjort mer, men ikke alle har råd til å være med på spleiselaget. Vi får ikke tilskudd fra kommunen, heller, forteller Melvold.

Rett over vegen bor Robert Lysgård. Også han har privat veg, og i vinter betalte han litt over ni tusen kroner i snøbrøyting. Han blir krevd for 3.382 kroner i eiendomsskatt.

PÅLAGT KLOAKKrenseANLEGG

– Da vi kjøpte stedet for 20 år siden, var det bare utedo her. Vi ble pålagt å bygge eget kloakkrenseanlegg, og det kostet den gangen 50.000 kroner. For å sikre at vannet vårt er rent, har vi gravd opp ned til brønnen, byttet ut de gamle rørene og skiftet trykktank i kjelleren. Vi har sikkert brukt 100.000 kroner på dette. Vi drifter alt selv, og så kommer kommunen her og forlanger at vi skal betale eiendomsskatt? Aldri i livet, sier en oppbrakt Greni, og legger til:

– Bredbånd har vi heller ikke her oppe i Eriksstellet. Det stopper ved Strømmen skole. Kort sagt – vi har ingen offentlige tilbud. Ikke er det gangfelt, ikke veglys og bussen går ikke når skolen har ferie. Eiendomsskatt? Nei, takk!

FRA DØR TIL DØR

Greni sier at han vil gå fra dør til dør og samle inn underskrifter mot eiendomsskatt, som kommunen nylig innførte.

– Jeg vil anmelde kommunen, og jeg er villig til å bruke alle sparepengene mine på en rettssak. Det er ikke pengene det er snakk om. Jeg må ikke betale mer enn i underkant av tusenlappen. Det er prinsippet. Det går ikke an å behandle den lille mann sånn, sier han.

Rådmann Bente Rudrud Herdlevær sier at hun ikke har noen kommentar til rettssakstrusselen.

– Men betales ikke eiendomsskattregningen, går den til innkrevning. Greni er hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss for informasjon, sier Hurdals rådmann.

– ET NØDVENDIG ONDE

– Jeg har full forståelse for at dette er vanskelig, men dessverre er eiendomsskatten et nødvendig onde, sier tidligere Venstre-politiker, nå uavhengig, Morten Skåningsrud.

Han forteller at han var den som først fremmet tanken i Hurdal Venstre om innføring av eiendomsskatt. Det var etter at han hadde gått gjennom kommunenes regnskap og hadde sett hvor dårlig det sto til.

PRESS OG INVESTERINGSBEHOV

– Jeg visste at presset på helse/omsorg og skole var stort. Vi hadde stort investeringsbehov og kostnadene økte. Kommunen trengte friske penger, og eiendomsskatt var eneste svaret. Jeg tok opp temaet i gruppa, selv om jeg er prinsipielt motstander av eiendomsskatt. Det var som å gå på akkord med seg selv, sier Skåningsrud.

Han forteller at første gang han tok opp temaet, møtte han motbør, men politikerne så på det som en siste utveg.

– FULL FORSTÅELSE

Nå er skatten en realitet, og regningene på veg til innbyggernes postkasser.

– Har du forståelse for at folk som sliter økonomisk fra før, kan få det enda verre nå?

– Ja, det har jeg full forståelse for. Jeg skjønner at det kan bli vanskelig for dem som ikke har råd til å betale.

– Vet du om noen som er i en slik situasjon?

– Ja, jeg har sett kommentarer på Facebook som bekrefter dette.

– Hva skal de gjøre?

– Det er hjelp å få på NAV. Ta kontakt der, oppfordrer Skåningsrud.

FEM MILLIONER I ÅRET

Eiendomsskatten skal tilføre Hurdals kommunekasse fem millioner kroner i året med to promille av skatteverdien på boligen.

– Dere har mulighet for å heve promillesatsen, Skåningsrud.

– Det kommer i alle fall ikke jeg til å være med på. To promille får holde, svarer han.

Skåningsrud sier at Hurdal er en veldig liten kommune, noe som gjør den økonomisk sårbar.

– Vi hadde en gylden mulighet for å slå oss sammen med Ullensaker, men hurdølingene stemte nei, og det kan jeg kanskje forstå at folk syntes var et merkelig alternativ. Vi prøvde, men det gikk altså ikke, sier han.

LES OGSÅ: Ingen veg utenom

Fakta

Hurdal har, som første kommune på Øvre Romerike, innført eiendomsskatt.

Hurdals politikere vedtok å innføre skatten fra inneværende år.

Årsaken til det er en bunnskrapt kommunekasse og streng økonomi.

Nå kommer regningen snart i postkassa.

Rune Greni i Eriksstellet nekter å betale og truer med å anmelde kommunen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.