Brian Chadwell, som bor på Prestmosen i Nannestad, forteller at det er salamandere i en dam på området anleggsvegen til Bjørkåsen boligfelt eventuelt vil komme.

HAR KLAGET

Chadwell er blant dem som har sendt klage på vedtaket i plan- og utviklingsutvalget i Nannestad om å gi utbyggere av Bjørkåsen dispensasjon fra reguleringsbestemmelse slik at Prestmosvegen blir anleggsveg for de første 150 boligene som skal bygges.

I reguleringsplanen står det at anleggstrafikken skal bruke den regulerte vegen fra nord med innkjøring fra Bjørke kirke.

OPPSETTENDE VIRKNING

- Det er salamandere like ved der vi bor. Det har vi observert i flere år. Vi mener slike populasjoner er fredet og at habitatet ikke skal røres. Jeg har sendt bilder av salamandere sammen med klagen, sier Chadwell.

Han forteller også at de har funnet mellom 15 og 20 salamandere som er påkjørt på vegen der de bor.

- Det må derfor være ganske mange det er snakk om, sier han.

- Vi har fått inn en klage med begjæring om oppsettende virkning inntil salamanderforekomsten er tilfredsstillende kartlagt og ivaretatt, sier Marius Vamnes, seniorrådgiver i juridisk avdeling hos Fylkesmannen.

Nannestad kommune blir i et brev fra Fylkesmannen, datert 23. april 2015, bedt om å ta stilling til spørsmålet, og ber om saksdokumentene innen 14 dager dersom kommunen selv ikke finner å gi klagen oppsettende virkning, det vil si at arbeidet ikke kan startes før salamanderforekomsten er tilfredsstillende kartlagt.

BLIR VURDERT

- Vi foretar så en vurdering, og dersom det skulle vise seg at dette er en dam som bør bevares kan det bli nødvendig å flytte anleggsvegen til et annet sted, sier Vamnes.

Antall lokaliteter for stor salamander har ifølge Miljødirektoratet gått sterkt tilbake i Norge, særlig på andre halvdel av 1900-tallet. I dag er arten oppført som sårbar i Norsk Rødliste 2006. Det er utarbeidet en handlingsplan som skal bidra til bevaring av arten.

FEM KLAGER

Det er sendt inn i alt fem klager på plan- og utviklingsutvalgets vedtak om å gi dispensasjon til å bruke Prestmosvegen som anleggsveg. Morten Marthinsen har klaget på vegne av flere berørte beboere.

- Vi mener det er uforsvarlig å slippe anleggstrafikken gjennom det etablerte boligområdet, både av sikkerhetsmessige årsaker og støy. Jeg har også sett at ei tomt regulert til barnehage og grendehus er annonsert til salgs. Tomtene ligger like ved siden av den planlagte anleggsvegen, noe som også er betenkelig, sier Marthinsen.

LES OGSÅ: 200 protesterer mot anleggstrafikk

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.