• NY DAM.Koordinator for det ytre miljø i Bane Nor, Linda Taje og naturfaglig konsulent Kjell Sandaas ved den nye dammen på prestegården. Foto: Hilde Marie Braaten, Bane Nor.
  • TELLING. Bane Nor fanger salamandere i ruser, teller dem og slipper dem ut igjen. Mange har allerede funnet seg til rette i den nye dammen. Foto: Hilde Marie Braaten, Bane Nor.

– Telling viser at salamanderne stortrives i sine nye omgivelser, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Marie Braaten i Bane Nor.

ØDELEGGES AV JERNBANEANLEGG

En gammel dam i hagen til Eidsvoll prestegård blir ødelagt når Bane Nor i 2019 starter byggingen av en ny jernbanetunnel. Derfor ble det i fjor høst anlagt en ny dam et stykke unna.

– Ferske målinger viser at mange småsalamandere allerede har flyttet inn i den nye dammen og bodd seg til, forteller Hilde Marie Braaten.

Bane Nor har brukt mellom 120.000 og 150.000 kroner på ”Operasjon salamander”, og resultatet er oppløftende.

TELLER

– Småsalamanderne søker naturlig etter nye dammer når de gamle forsvinner. Ut fra de ferske tellingene antar jeg at den nye dammen allerede har blitt bosted for et par hundre småsalamandere, forteller naturfaglig konsulent Kjell Sandaas som bistår Bane NOR med tellingen og flyttingen.

Tellingene foregår ved at salamanderne fanges i ruser og deretter slippes ut igjen.

– Vi har også telt småsalamandere i den gamle dammen. Det har vi gjort både i fjor og i år. I fjor brukte vi flere ruser, men gjennomsnittsfangsten er høyere i år, faktisk veldig høy. På bare fem ruser har vi fanget 177 salamandere. Dette tyder på en produktiv dam og at småsalamanderne vil tåle den påkjenningen det tross alt er å måtte flytte. Målet er å skape et salamandersamfunn som klarer seg og kanskje til og med vokser, forteller Sandaas.

– Dyr bestemmer selv hvor de vil bo, for slik er naturen. Men vi er forberedte på å hjelpe dem med å flytte neste sommer. Vi samler dem inn med ruser og frakter dem over til den nye dammen, forteller Sandaas.

Når den nye jernbanetunnelen står ferdig i 2022/23, vil Bane Nor reetablere den gamle småsalamanderdammen i prestegårdshagen.

– Slik kan vi hjelpe til med å ta vare på sårbar natur, sier Sandaas.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.