Ullensaker Venstre har lenge jobbet for å stoppe det industrielle torvuttaket på Jødahlsmåsan, og mener de nå har nøkkelen. Før jul skrev kommunaldepartementet nemlig til alle kommuner, et brev partiet tolker dit hen at torvuttaket strider mot plan- og bygningsloven.
- Det står blant annet at torvuttak ikke er tillatt på areal som ikke er avsatt til råstoffutvinning. Siden Jødahlsmåsan er et LNF-område, er uttaket ulovlig, påpeker kommunestyrerepresentant Stein Vegar Leidal.
Brevet er et direkte resultat av jobben Ullensaker Venstre har gjort i myrsaken, og som førte til at Stortinget i fjor vedtok at det skal lages en helhetlig forvaltning av landets myrer og våtmarker.

FLERE PÅ LAGET

Nå har også MDG og Alternativ Ullensakerliste (AU) kastet seg inn i saken, og sammen leverer de en interpellasjon til kommunestyre 2. februar, som for øvrig er Verdens våtmarksdag.
- Vi håper så på flertall for politisk behandling av tillatelsen, noe som bør være en naturlig konsekvens av den gjennomgangen vi ber om, påpeker Leidal.
- Vi har programfestet å bevare denne myra, og tenker særlig på det rike dyrelivet der borte. Også det enorme co2-utslippet som blir en konsekvens av myruttaket, bekymrer oss, understreker Stensby.
- MDG vil verne alle våtmarker i landet, rett og slett la dem ligge i fred. Jeg skjønner ikke hvordan man kan gjøre dette på Nordkisa, sier May Lindseth.

KAN IKKE NOK

De tre politikerne tror få av Ullensakers politikere vet nok om hva myruttaket dreier seg om.
Venstre har vært alene om å fronte denne saken og blitt nedstemt hver gang.
- Men politiske kolleger har sagt til oss etterpå at dette visste de ikke noe om. Det er et kunnskapsunderskudd i befolkningen på området. Konsesjonen ble gitt uten politisk debatt, men her får posisjonen en sjanse til å rette opp dette og vise at de nok en gang følger loven, sier Leidal.
Han sikter til ordfører Tom Staahles uttalelser i EUB da bilutsalget i Onsrud leir ble stoppet på bakgrunn av nettopp brudd på plan- og bygningsloven.
- Vi går ut i fra at han ser feilen også her, påpeker han.

TYDELIG

De tre partiene kan ikke skjønne annet enn at kommunen må trekke hele konsesjonen.
- Ellers må de omregulere hele området, og da blir havner en på politikernes bord. Da først får kommunestyret endelig uttale seg om dette inngrepet, påpeker de.
Brevet fra departementet bringer ingen ny informasjon. Det henviser bare til siste endring av plan- og bygningsloven som er relevant, fra 2009.
- Så dette bare presiserer gjeldende regler. Fremtidens klimakamp må begynne lokalt, og den går aldri over. Ullensaker må derfor delta og vise at vi også mener alvor, slutter han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.