– Vi har fått en strålende start på budsjettåret 2018, for nå er det endelig satt av penger til et klimaregnskap i Ullensaker. Og det var vårt forslag, som det om en egen miljøkonsulent i fjor, sier Stein Vegar Leidal i Ullensaker Venstre. De ser frem til et grønt skifte.

– Hva betyr klimaregnskap?

KAMPSAK FOR VENSTRE: Slåss for myra

– At det blant annet er satt av penger til en bærekraftsrapport i fire år fremover for å kontrollere og konkretisere kommunens utslipp. Samlet er dette et kraftig verktøy til å senke klimaavtrykket vårt, sier han.

ELBILER

Venstre har flere tanker om hvordan få ned kommunens utslipp.

– Ett eksempel er at kommunens leasingbiler erstattes med utslippsfrie når dagens kontrakter går ut. Dette fikk vi flertall for i fjor. Vi må også stoppe den hensynsløse nedbyggingen av natur for å ta vare på det lille vi har igjen, sier Veidal som blant annet er kritisk til at Åsmoen ble vedtatt utbygd.

– Der var det hensynet til dyrket mark som avgjorde vårt nei. Kommunen må tenke mer helhetlig om hvordan vi disponerer våre stakkarslige 252 kvadratkilometer. Vi må se nøye på hvilke deler av skogen vår som egner seg for vern, for utbygging og for drift, sier han.

BEST STANDARD

– I fjor fikk dere flertall for at alle nye kommunale bygg skal være klimasmarte. Hva betyr det?

– De skal være mest mulig energieffektive og bygges smartest mulig. LHL-sykehuset er ett eksempel, med satsing på grunnvarme. Samlokalisering med ishall og svømmehall er et annet, de byggene kan hjelpe hverandre. Det ene trenger kjøling, det andre oppvarming. Vi har mye å gå på med moderne teknologi som solceller, og vi skal jobbe for at alle oljefyrer må ut innen 2020. Venstre skal være pådriveren i slike saker, sier Stein Vegar Leidal.

SØPPEL OG RULLEBANE

Partiet har særlig tre kamparenaer i tiden som kommer.

– Å stoppe tredje rullebane er viktigst. Posisjonen i Ullensaker må jobbe hardt for å påvirke regjeringen, og med Venstre i regjering kan vi få flere kanaler inn. Dessuten må vi få på plass en grønn grense for å skille byggbare områder fra LNF-områder. Den skal ikke kunne brytes. Etter vårt forslag skal grensen inn i kommuneplanen som rulleres i år. Og næringslivet vårt må bli mer klimavennlig, for eksempel ved å gå over til biofuel til oppvarming og gjennom bruk av nye og klimasmarte bygge- og driftsformer.

– Har dere mer håndfaste forslag som kan settes i gang snarlig?

– Ja, moderne avfallsanlegg i alle nye og eksisterende boområder. At lastebiler kjører inn i boområder for å hente søppel er gammeldags og farlig, og krever altfor mye areal. Jessheim bør ha et par store avfallssentraler, for eksempel ett ved brannstasjonen, med vakuumrør ut til boområdene der folk kaster avfallet i en moderne form for søppelsjakt. Derfra suges posene inn til avfallsstasjonene hvor de blir hentet. Bergen har det allerede, og det er ingen grunn til at vi skal fortsette med et søppelsystem som i 1880-årene, sier Leidal.

– Dette blir ikke lett?

– Nei, vi står foran mange viktige kamper, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.