De siste ukene har det skjedd stadig oftere på Øvre Romerike, og under 1. løpet i Hestehovkarusellen i skianlegget i Nordåsen denne uka knakk trær og tretopper og falt ned i løypa rett foran flere skiløpere. Mathiesen Eidsvold Værk, som har cirka 350.000 dekar med skog fordelt på sju kommuner, har selv hatt flere tilfeller i det siste.

– Det var veldig ekstremt noen timer onsdag kveld, da mange trær til slutt knakk under tyngden av den våte snøen som lavet ned. Dette hadde delvis pågått en stund, men det siste snøfallet gjorde at vi kom til et punkt der mange trær knakk. Utover kvelden og natt til torsdag var det så mildt at skogen har «rensket seg», det vil si at snøen har falt av skogen og det er ikke lenger fare for snøbrekk, sier Øystein Løvli, skogsjef.

Kjent fenomen

Fenomenet, som kalles snøbrekk, er godt kjent i Norge.

– Dette skjer fra tid til annen når det bygger seg på med snø og is på trærne. Skadene skjer som regel der det under snøvær er den bløteste og tyngste snøen. Dette er det ingenting å gjøre med, bare håpe at det av og til kommer et mildvær igjennom vinteren, slik som onsdag. Dette gjør at trærne får mulighet til å rette seg opp igjen, poengterer Løvli.

EUB har selv observert snøbrekk flere steder i det siste, blant annet i lysløypa i Nordåsen i Maura og langs Trondheimsvegen på Li i Ullensaker.

Tyngre enn man skulle tro

– For noen år siden hadde vi omfattende skader. Hvor omfattende skadeomfanget ble denne gangen har vi ikke oversikt over, sier Løvli.

Det vanligste synet er tretopper som har løsnet og ligger over veier, stier og løyper. Andre steder kan hele trær ha gitt etter og ligger veltet.

– Den vanlige turgåer vil i enkelte områder se mange topper av trær på bakken eller som er delvis knekt. Hvis det henger noen topper som ikke har falt ned så ikke forsøk å dra i dette. De er tyngre enn man skulle tro, lyder oppfordringen fra Øystein Løvli.

– Det har vært svært mye snøbrekk i det siste. Heldigvis kom det litt mildvær. Det ser ut til å ha hjulpet mye. Selv har vi hatt dette problemet i løypenettet. Nå blir det heldigvis ikke bare tunnelkjøring og motorsagjobbing framover, sier løypekjører Rune Granås i Nannestad og Bjerke Løypekjørerlag.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.