Det er nesten en liten revolusjon: En app på telefonen gir deg en liste over serveringssteder og bakerier som gjerne vil selge hva de har igjen i hyllene på slutten av dagen. Du blir gjerne tilbudt poser med boller og brød til 30–40 kroner.

FLERE PÅ ØVRE ROMERIKE

Appen heter «Too good to go» og har vært i drift en god stund allerede. Men det er først nå folk virkelig har fått øynene opp for nyvinningen.

På Øvre Romerike er det flere som er med i ordningen, blant annet på Jessheim, på Gardermoen og på Råholt.

Blant dem som er med er bakeriet Kanel på Amfi Eidsvoll på Råholt. De har vært med i ordningen et par år allerede, men interessen er kraftig stigende.

– MYE BEDRE ENN Å KASTE

Daglig leder på Kanel, Ann Krystell Nordkyn, mener ordningen er veldig god.

– I stedet for å kaste de bakervarene vi har igjen, legger vi de ut på appen. Folk kommer hit og henter forundringsposer med bakervarer om kvelden, sier Nordkyn.

Før lot hun de ansatte ta med seg det de ville ha. Resten gikk i søppelkassa.

FØLGER MED I APPEN

Det hele fungerer sånn at bakeriet hver eneste dag oppdaterer appen med hva de kan selge om kvelden. Det kan være et lite sjansespill, fordi det noen dager er mer og andre dager mindre som ligger igjen når butikken stenger om kvelden.

– De gangene vi ikke har nok varer igjen, får kundene som har kjøpt pengene tilbake. Alt går automatisk. De dagene vi har mer, legger vi inn mer. Det er ganske enkelt, sier Nordkynn.

Hun sier at det stadig er flere som får opp øynene for ordningen.

– Vi selger stort sett ut de pakkene vi legger ut for salg. Jeg kan skjønne det, for det folk får veldig mye for pengene. Selv piper mobilen hver gang noen bestiller, så jeg kan følge med, sier hun.

GRØNN LØSNING

Appen «Too good to go» har allerede vært nedlastbar en stund, men bare i løpet av det siste året har antallet brukere økt fra om lag 80.000 til nesten 350.000. Konseptet kom fra Danmark til Norge i januar 2016.

Ideen er helgrønn. Tanken er at det er mye bedre at mat selges billig, enn at den kastes.

Gründeren bak den norske varianten, Sophie Wiik, sier at folk stadig blir mer miljøbevisste.

– Folk er mye mer klare for grønne løsninger nå, og mer opptatt av miljø og klima, påpeker hun.

Fakta

  • I Norge kastes 360.000 tonn spiselig mat i året. 
  • Et nytt konsept kalt «Too good to go» har satt seg fore å gjøre noe med dette. 
  • Gjennom en «app» på telefonen får du opp lister med utsalgssteder som selger deg poser med mat av det som er igjen i hyllene når stengetid nærmer seg. 
  • På Øvre Romerike er det flere serveringssteder som er med i opplegget. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.