Norske sykehus er delt inn i fire helseregioner. De i nord, midt og vest sender henvisninger elektronisk til hverandre. Men Helse Sør-Øst, som blant annet Ahus er en del av, får de ikke til slikt, på tross av at de har brukt millioner av kroner og mye tid. Dette skriver Dagens Medisin.

VIL HA SVAR INNEN 1. MAI

Avisen fulgte reiseveien til en papirhenvisning mellom Sykehuset Østfold og Oslo universitetssykehus. Det kan ta flere dager.

Helseminister Bent Høie (H) mener hans inntreden har bidratt til en raskere utfasing av papir i helsetjenesten, og har snakket mye om IKT-løft i sykehusene.

– Jeg glad for at dette er på plass i de tre andre foretakene. Jeg har gitt i oppdrag til helseregionene om å svare innen 1. mai i år om hvordan de har tenkt å fase ut papir. Jeg ga oppdraget i oppdragsdokumentene for 2017, sier Høie til Dagens Medisin.

– Da jeg overtok var digitale sendinger mellom sykehusene ulovlig. Vi hadde ikke et nasjonalt system for å styre det. Jeg endret loven slik at digitale løsninger mellom sykehusene ble lovlig.

LES OGSÅ: Vil bli helt gjennomsiktig

TRUSSEL

– Men de har jo ikke helt fått dette til?

– Nei, men så er de ganske nye også. Derfor har jeg bedt om svar på hvordan dette skal skje.

– Henvisninger på papir kan utgjøre en trussel for pasientsikkerheten. Du sier at vi skal ha pasientens helsetjeneste. Hvordan henger det sammen?

– Ja, og derfor er det papirbaserte samfunnet på vei ut av helsetjenestene. Ikke minst som følge av de grepene jeg har gjort.

– Det tar veldig lang tid?

– Ja, og det var slik i hele landet inntil for kort tid siden. Og jeg er veldig glad for at det nå er på vei ut.

– Direktoratet for e-helse kan ikke fastslå når dette vil være på plass i Helse Sør-Øst?

– Jeg regner med de har en tidsplan for når de skal få orden på dette, i svaret de skal gi innen 1.mai. Det forventer jeg, sier Høie til Dagens Medisin.

OVER HALVPARTEN

Helse Sør-Øst har ansvar for spesialisthelsetjenestene i Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder med til sammen 2,9 millioner innbyggere.

Helse Sør-Øst har ansvar for 56 prosent av den samlede spesialisthelsetjenesten i Norge.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.