Både Vilberg skole og Dal skole er med på det to år lange prosjektet. Det er utdanningsdirektoratet og Universitetet i Stavanger som gjennomfører opplegget, og skal gi skolene både arbeidsverktøy og et system for å stoppe mobbing.

- BLIR FYRTÅRN

At det er Vilberg og Dal som får to år lang eksperthjelp er ikke fordi det mobbes mer på disse skolene enn på andre skoler i Eidsvoll. Det handler mer om at disse skolene har et sterkt fokus på mobbing allerede og dermed har riktig fokus.

- I våre elevundersøkelser går det fram at det forekommer mobbing på skolene i Eidsvoll, sier skolesjef Rune Holm i Eidsvoll kommune.

- Det vi ønsker er å gjøre Vilberg og Dal til fyrtårn som både skal videreformidle kunnskap til de andre skolene, og også dra lasset i form at å være først ute. Derfor tenker vi at det er smart at det er to skoler med i prosjektet, slik at det kan samarbeide og utvikle dette sammen, sier Holm.

Les også: - Viktig at barn får gjøre noe som er sunt

BASERT PÅ FORSKNING

Prosjektet som skal gjennomføres i løpet av to år, baserer seg på forskning og etablert kunnskap på feltet mobbing.

- Vi har gode erfaringer fra andre skoler som har gjennomført dette, sier Terje Angelskår, veileder i læringsmiljøprosjektet ved Universitetet i Stavanger.

Læringsmiljøprosjektet er et prosjekt Utdanningsdirektoratet og Universitet i Stavanger står sammen om. Med forskning og lang erfaring som bakgrunn, har de utviklet et system som viser seg å være effektivt mot mobbing.

Les også: Arrangerer antimobbefestival

BEVISE OG KONFRONTERE

Terje Angelskår skal sammen med Trond Hansen Riise følge opp skolene i Eidsvoll de neste to årene.

- Systemet går ut på å lære lærerne hva de skal se etter, trene de til å skille mobbing fra plaging og til å gripe inn på en effektiv måte. For å gjøre det må man ha noen verktøy som gjør det mulig å bevise at mobbingen faktisk har skjedd, sier Riise.

- Deretter må man reagere riktig. Alt dette krever erfaring og kan ikke læres på kort tid, sier han.

- Det er et helt knippe med ulike verktøy som tas i bruk. Det er derfor prosjektet varer i to år, sier han.

Leder: Vurderer bøter i kampen mot mobbing

- ØDELEGGENDE

Nina Nilssen Handegaard, leder i «pedagogisk psykologisk tjeneste» (PP-tjenesten) i Eidsvoll, sier at mobbing er totalt ødeleggende.

- For dem som rammes kan det ha ytterst alvorlige følger, sier hun.

- Ofre for mobbing utvikler gjerne angst, blir rammet av depresjoner, mister lysten til å gå på skolen og har problemer i lang tid. Ofte ser vi at skadene dras med gjennom hele livet, sier Handegaard.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.