- Dette er en sak vi skal kjempe for, sier John Erik Vika, Han er ordførerkandidat for Eidsvoll Sp. Vika får støtte fra Morten Vollset fra Akershus Sp,

URETTFERDIG ORDNING

Vika mener det er helt utenkelig at lokalbefolkningen i Feiring skal måtte betale for å komme seg ut i egen kommune.

- Rv 33 er feiringenes lokalveg. Den må de bruke om de skal komme til arbeid, oppsøke rådhuset, NAV eller fastlege. Det er slike tjenester som det er helt nødvendig å oppsøke innimellom.

Han mener at det må finnes flere måter å løse dette på.

- Vi kan ikke stenge inne en hel lokalbefolkning med bommer, sier han.

LES OGSÅ: Snart blir det tunnel på fylkesveg 33

MER GJENNOMGANGSTRAFIKK

Både Vika og Vollset peker på at trafikken på fv. 33 har utviklet seg i en annen retning enn hva som var den opprinnelige bruken.

- Dette var til dels en veg for lokalbefolkningen. Nå er den blitt hovedutfartsåren fra Oppland vest for Mjøsa. Det er mer gjennomgangstrafikk enn det er lokaltrafikk. Særlig er trailere og tunge kjøretøy en farlig belastning. Vi forstår at denne vegen må utbedres og at det må bygges en tunnel i Byrudberga, men dette skal ikke feiringene måtte betale for, mener de to Sp-politikerne, som sier at dette er en sak de vil kjempe for.

- Vi må sammen gå inn i en dialog med vegvesenet for å finne en løsning. Det er viktig at Eidsvoll kommune og Akershus Fylkeskommune står samme i denne saken. Det begynner å haste for at utbyggingen skal få rassikringsmidler. Den endelige behandlingen er satt til våren 2016, med byggestart i 2017. Det er også viktig at Oppland og Akershus står sammen i denne saken, sier Vollset.

De to ser for seg flere løsninger for at feiringene skal slippe unna bompenger.

- Bommen på fylkesgrensa i nord kan bli dyrere slik at det ikke blir bom i Feiring eller lokalbefolkningen kan få fritak fra en eventuell bom i Feiring. Ved sistnevnte løsning må nedbetalingstida av vegutbedringen forlenges, noe som ikke bør by på problemer. Uansett er det ikke riktig at en lokalbefolkning skal bommes inne på sin egen lokalveg, mener de to politikerne.

- Vi ser at dette er en prinsippsak som kan skape presedens, men noen må være de første til å ta denne kampen.

INGEN FRITATT for bomavgift

Ingen lokale trafikanter er fritatt for bomavgift, men det finnes eksempler på at det gis rabatt. På lokalvegen i Øyer i Oppland er det ordnet slik at man betaler for 40 passeringer i måneden. Alle bompasseringer over det, er gratis. Andre steder gjelder en timesregel der det betales for utfart, men ikke innfart.

LES OGSÅ: Etterlyser beredskapsplan for Feiring

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.