– Bakgrunnen er at Oslo lufthavn Gardermoen er et åpent punkt, med store åpne områder, der det passerer store folkemengder hver dag. Dersom det skulle skje noe på Gardermoen, er skadepotensialet stort, og det vil kunne sette kritisk infrastruktur ut av spill, sier justisminister Per Willy Amundsen.

HENVENDELSE FRA POLITIET

Det er Øst politidistrikt som har bedt om bevæpning av politistyrkene på flyplassen. Politidistriktet mener at bevæpning er nødvendig for å redusere risikoen og sårbarheten knyttet til et eventuelt angrep ved Norges hovedflyplass. Henstillingen fra Øst politidistrikt om bevæpning bygger på en analyse av trusselbildet, risiko og sårbarhet.

VARER I TRE MÅNEDER

Tillatelsen som er gitt nå, er midlertidig og vil vare i tre måneder. Men det arbeides for at ordningen blir permanent.

– Det er en lengre prosess, som Stortinget må vedta. Men jeg har lenge ment at det er nødvendig med permanent bevæpning av politiet på Oslo lufthavn Gardermoen, sier justisminister Amundsen.

Også politiet går inn for permanent bevæpning. Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier at politiet nå er i ferd med å gjøre ferdig høringssvaret til saken som omhandler nettopp bevæpning.

– Vi har vurdert dette grundig og i tett dialog med Øst politidistrikt. De har foretatt en analyse, og kommet med denne anmodningen.

– I høringssvaret vårt kommer vi til å foreslå bevæpning som en permanent løsning. sier Humlegård.

– Gardermoen er et spesielt sted, og derfor har vi bedt om midlertidig bevæpning i først omgang, sier han.

UTVIDELSE ØKTE BEHOVET

Steven Hasseldal, politimester i Øst politidistrikt, sier at bevæpning er nødvendig for rask respons.

– Vi har sett behovet for bevæpning en stund, særlig etter utvidelsen av flyplassen i april. Våpen i bilene passer ikke for Gardermoen, som har store avstander, sier han.

– Politiet ønsker å respondere raskt dersom hendelsen skulle inntreffe. Vårt mål er å avverge og begrense skade så raskt som mulig. Spørsmålet om bevæpning har argumenter på begge sider. Vi mener imidlertid at Gardermoen er et så spesielt objekt at argumentene for er gode, sier politimesteren.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.