I rådmannens forslag til budsjett og handlingsplan for 2019-2022, som ble presentert tidligere denne uka, ligger eiendomsskatt inne. Det møter ikke særlig støtte i det politiske miljøet.

– Vi kommer ikke til å gå for eiendomsskatt i 2019. Nå må vi snu alle steiner for å et forsvarlig budsjett på andre måter. Håpet er å finne gull et annet sted, sier Hege Svendsen, Aps ordførerkandidat i Eidsvoll. Ap har medlemsmøte mandag og budsjettkonferanse til helga.

Kjemper mot eiendomsskatt

– Vi ser at det er en stor utfordring å få budsjettet i havn. På den foreslåtte kuttlisten er det mange ting vi ikke vil gå inn for, for eksempel stillingskutt. I fjor hadde kommunen tredje færrest ansatte per innbygger i hele landet. Derfor er det ikke riktig å foreta nedskjæringer. Foreløpig bruker vi mest tid på inntektssiden. Sammenslåing med Hurdal kommune er nevnt som én mulighet. Strømaksjer i fylket en annen. I tillegg kan det være tomter som kan selges. Vi må lete med lys og lykte for å øke inntektspotensialet, sier hun.

– Det blir viktig å kjempe imot innføringen av eiendomsskatt med av all kraft, samtidig som vi skal sikre at velferdstjenestene ikke blir skadelidende. Dette betyr at vi må se på potensialet både innen konkurranseutsetting, OPS, endringer i investeringsplanen og pensjonskassen, og vi må også gå dypere inn i bakgrunnstallene, sier Frps ordførerkandidat Thomas Jacobsson.

Vurderer tiltakene

– Jeg har et håp om at vi kan få på plass et budsjett sammen med de øvrige ikke-sosialistiske partiene, hvor vi unngår eiendomsskatt i hele planperioden, gir stabilitet for velferdstjenestene våre og er åpne for nye løsninger i kommunen, utdyper Jacobsson.

– Vi jobber i år, som i tidligere, med de borgerlige partiene for å skåne Eidsvolls innbyggere for eiendomsskatten og effektivisere kommunen. Nå ser vi at på grunn av flertallspartienes tidligere vedtak om utgiftsøkninger må vi foreslå tilsvarende kutt i driftsutgiftene. Vi må derfor vurdere tiltakene som rådmannen har foreslått for å snu kommunens økonomi, sier Høyres ordførerkandidat Christoffer Nyborg.

– Vi ønsker ikke innføring av eiendomsskatt. Vi ser som en mulig løsning å benytte oss av mer fond for å få et godkjent budsjett på det vi ikke finner inndekning på ellers, sier ordfører John-Erik Vika (Sp).

Budsjettet skal sluttbehandles i kommunestyret 11. desember.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.