Hvert år arrangerer NAF «Sikker på sykkel» for barn mellom 10 og 12 år over hele landet. For fire år siden var nærmere 20.000 barn med i konkurransen, og i år var tallet doblet.

– 40.000 barn er med på Sikker på sykkel. Fra Alta i nord, til Mandal i sør, sier leder av «Sikker sykkel», Kjell Jarslett.

Sikker på sykkel har sykkelopplæring på skolen, med en sykkelprøve til slutt. De beste fra skolen går videre til NAFs distriktsfinale. Der plukker hvert distrikt ut en gutt og ei jente, som kommer til landsfinalen, som i år ble arrangert på Letohallen.

52 barn

Leah Bråten (11) var beste jenta på Eidsvoll verk skole. Hun var nysgjerrig på finalen.

– Det er veldig stas, jeg lurte på hvordan det foregikk. Vi var gjennom mange poster, og teori og sånne ting også, forteller Leah.

52 barn var med i finalen, og ifølge arrangørene var nivået i år meget høyt.

– Det virker som det er blitt veldig stas å komme til finalen, sier Jarslett.

Gøy

Elleveåringen fra Eidsvoll Verk syns det er moro å være med på Sikker på sykkel, og å komme helt til finalen.

– Det var gøy, man lærer om hvordan man skal sykle i trafikken, sier Leah.

Niende plass

Leah kom på niende plass i konkurransen, som da den startet hadde 40.000 deltakere.

Hadde Leah vunnet landsfinalen også, så hadde det vanket en tur til europafinalen i Budapest, sponset av NAF.

– Det var litt synd at jeg ikke vant da, sier Leah.

Ekstra utsatt for skader

Statistikken sier at barn mellom 10 og 14 år er ekstra utsatt for skader i trafikken. For NAF handler det om å få barn til å bli sikre og flinke på sykkelen sin.

– NAF gjør dette fordi vi mener det er så viktig at barn i alderen 10–12 år lærer kontrollteknisk kunnskap om å sykle, balanse, se seg for, lære seg skilt, oppmerking, plassering og trafikal kunnskap, forklarer Jarslett.

Lokal drahjelp

Lag og foreninger fra lokalområdet var også med og sørget for at arrangementet i Leto-hallen gikk greit for seg.

– De lokale kreftene på Romerike er utrolig flinke til å stille opp. Reservelaget til Ull/Kisas fotball-lag var med, lokalavdelingene til NAF, og ikke minst Letohallen, sier Jarslett.

Fakta om "Sikker på Sykkel"

  • NAF inviterer hvert år alle skoler i Norge til å delta.
  • Sikker på sykkel er en konkurranse for elever i alderen 10 til og med 12 år.
  • Det avholdes lokale prøver på skolene, distriktsfinaler og deretter landsfinale.
  • De to beste guttene og de to beste jentene kommer videre til Europafinalen.
  • Barna må gjennom tolv tekniske øvelser, i tillegg til teoriprøve.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.