En ulv er skutt og drept i Eidsvoll kommune søndag.

– Jeg kan bekrefte at én ulv er skutt i det den angrep en jakthund, sier Asle Stokkereit til EUB, viltforvalter hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Dramatikken utspant seg søndag formiddag. Ifølge Stokkereit var det to ulver som gikk til angrep på én jakthund. Angrepet skal ha skjedd øst for Minnesund i Eidsvoll kommune.

– Den ene ulven sto og beit i bikkja da den ble skutt, sier Stokkereit.

Skadeomfanget på jakthunden er ikke avklart. Hunden er fraktet til veterinær.

EUB får opplyst at Statens Naturoppsyn (SNO) er på stedet for å gjøre nærmere undersøkelser.

– Hvor vanlig er det at en ulv angriper en hund på denne måten?

– Det er ikke så uvanlig. Det skjer dessverre fra tid til annen, sier Stokkereit.

Statens Naturoppsyn sjekker ulven

– Hva er videre gang i saken nå?

– Nå sjekker SNO først at det er en ulv som ligger der, ser på kjønn og anslår grovt alder på dyret. Deretter blir det tatt en del prøver som sendes til DNA-analyse, sier Stokkereit.

– Så vil det bli foretatt en kontroll av jegeren som skjøt dyret. Spørsmål som at vedkommende har lisenspapirene i orden, har bestått årets skyteprøve og det formelle knyttet til det er sentrale. Er jegeren registrert lisensjeger blir dette en ordinær lisensjakt. Har han lisensen og det jaktlige i orden får han beholde dyret. Hvis vedkommende ikke har lisens kan politiet bli koblet inn i saken for å foreta en kontroll av jeger, sier Stokkereit.

Han legger til at alt hittil tyder på at jegeren som skjøt dyret har lisensen og papirene i orden.

– Var det eieren av jakthunden som ble angrepet som skjøt ulven?

– Det har jeg ikke endelig fått bekreftet, men jeg antar det. Det virker slik, svarer Asle Stokkereit.

For kort tid siden ble det vedtatt kvote for lisensjakt på ulv utenfor ulvesonen i Hedmark og Akershus. Denne jakta startet 1. oktober, og fram til mars kan det felles inntil tolv ulv.

I nødverge, som alt tyder på at det har vært i dette tilfellet, er det selvsagt også tillatt å skyte ulv. Det skal ha vært elgjegere som har vært ute på jakt da hendelsen inntraff. 

Ulven som i dag ble skutt i Eidsvoll var en voksen hann. Den veide 45 kilo. SNO melder at alt er i orden ved gjennomført kontroll. Status hund er at den er alvorlig skadet, og opereres nå.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.