• REKRUTTERING: Nannestad Janitsjarkorps ønsker seg flere musikanter. Her fra 17.-maiferinga i fjor.

Til tross for at det er vinter mye snø er man i Nannestad godt i gang med forberedelsene til årets 17.-maifeiring.

– Vi vil i år samle alle 17.-maitogene i sentrum, det vil si togene fra skolene, borgertoget og russetoget. Det blir på en måte en minivariant av slik de gjør det i Oslo. Det krever imidlertid mye planlegging. Mange mennesker skal inn til sentrum, og det betyr at logistikken må på plass. Vi skal også diskutere hvilken rute toget skal gå. Etter at toget er ferdig i sentrum blir det vanlig feiring på skolene, sier Ronny Nilsen, kultursjef i Nannestad.

Nå skal det etableres en 17.-maikomité bestående av representanter fra kommunen, foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved skolene, Skolekorpsene i Nannestad og Nannestad janitsjarkorps.

– Kirken skal også innlemmes, sier Nilsen.

IKKE KORPSKAPASITET

Bakgrunnen for endringene er ifølge kultursjefen at det er en utfordring for de to korpsene i bygda, Skolekorpsene i Nannestad og Nannestad janitsjarkorps, å delta i alle togene i bygda.

Kjersti Iversen, styremedlem i Nannestad janitsjarkorps, bekrefter at Nannestad janitsjarkorps ikke er optimalt bemannet akkurat nå.

– Det er flere i Nannestad janitsjarkorps som ikke lenger klarer å gå strekningene. Vi kan imidlertid spille på de enkelte skolene senere på dagen, sier Kjersti Iversen, styremedlem i Nannestad janitsjarkorps.

Mange mener at russen ofte ikke viser særlig stor kreativitet i russetoget i Nannestad.

– Vi tenker nå å utfordre russen til beste innslag i russetoget, og premiere det, sier Iversen.

– FLOTT MARKERING

– Det er viktig at vi kommer i gang med arbeidet i komiteen nå, for å se på utfordringer og muligheter med ett felles tog, sier kultursjefen.

Fristen for dem som ennå ikke har meldt inn sin representant til komiteen er fredag 26. januar.

Han tror det ligger an til å bli en flott markering for Nannestad.

– Dette er jo en kommune som vokser mye, og det å ha ett stort og flott tog blir en fin markering. Vi har fått overveiende positive tilbakemeldinger, også fra FAU-ene, sier Nilsen.

Han opplyser at det nå blant annet skal diskuteres hvordan man skal frakte skolebarna til sentrum.

– Det som kan være aktuelt er å sette opp busser fra skolene, selv om helt sikkert mange foreldre vil kjøre selv. Da må vi finne løsninger i forhold til parkering i sentrum, sier Nilsen.

Generasjonsskifte i korpsene

Korpsene i Nannestad er inne i et generasjonsskifte. Nå ønsker både Nannestad Janitsjarkorps og Skolekorpsene i Nannestad flere medlemmer.

Vi trenger flere musikere, både ungdommer og voksne. Vi sliter nå litt med at våre ungdommer er i en utdanningsfase, og går på skoler andre steder i Norge. Er du «rusten» og føler for å ta fram instrumentet, kan vi tilby grunnopplæring fra musikere i samme instrumentgruppe, sier Aina Solberg, leder for Nannestad janitsjarkorps.

Hun forteller at de alltid arbeider med å bygge opp janitsjaren som en viktig kulturaktør i bygda.

– Da kan vi være med og styrke den kulturelle familien i Nannestad. Nannestad Janitsjarkorps er en svært inkluderende gruppe musikere som ønsker alle velkommen, enten som musikere eller som publikum. Vi teller i dag om lag 30 medlemmer, og ønsker oss alltid flere musikanter. Fundamentet i korpset er gjensidig respekt, involvering og samarbeid. Våre musikalske ambisjoner skal alltid være tilpasset det våre musikere og vår musikalske leder mener er oppnåelig, og vi skal jo alltid strekke oss mot nye mål, sier Solberg.

Hun påpeker at korpsets medlemmer er en gjeng med «stå-på-typer» som liker å ta utfordringer, og løse disse i fellesskap som et team.

Geir Watterud, leder for Skolekorpsene i Nannestad, opplyser at flere av de eldste medlemmene er på veg ut.

– Dette vil vi merke mest om et par år. Vi har imidlertid en god trend, og har per i dag ti rekrutter og ti aspiranter i tillegg til hovedkorpset med 20 til 25 musikanter. Jeg ser store fordeler med å ha ett felles barnetog i bygda. Vi kunne spilt i år, men det blir en lang dag og mange skritt for små bein, sier Watterud.

Korpset driver nå et rekrutteringsprogram på skolene.

– Dette gir positive resultater, sier Watterud.

LES OGSÅ: Skolekorpsene i Nannestad med nytt tilbud: Musikklek på alvor

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.