Vegvesenets vegtrafikksentraler vil med kameraer, tellepunkter og rapporter sørge for aktuell informasjon i hele landet i påsken. De deler dette på egen nettside, i samarbeid med de største radiokanalene på Twitter, Tekst-TV, og via veitelefonen.

BRUK HODET

I tillegg går de nå ut med råd om hvordan oppføre seg som bilist i disse dagene – og de handler alle om å bruke hodet i trafikken.

– Trafikantene må bidra til sikker og smidig trafikkavvikling. Værforholdene kan endres raskt både i fjellet og lavlandet. Det betyr at trafikantene må være forberedt og utrustet for vanskelige forhold, sier Rune Nedgård i Statens vegvesen.

Han minner om at ved å holde køen bidrar trafikantene til god trafikkavvikling. Og at forbikjøringer kan skape farlige situasjoner som fører til oppbremsing og forsterker kødannelser.

PAKK BILEN RIKTIG

Den gylne regelen om å pakke bilen riktig og ikke ha løse gjenstander på hattehylla gjelder fortsatt. Skisko og nettbrett blir livsfarlige prosjektiler.

– Et nettbrett veier 96 kilo ved bråstopp i 100 kilometer. Ved ulykke eller bråbrems slynges usikrede gjenstander bakfra. De utgjør stor fare for fører og passasjerene, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

MEST TRAFIKKERT

Disse er de mest trafikkerte strekningene i påsketrafikken, og alternative ruter.

E6 mot Lillehammer/Gudbrandsdalen. Alternativ: E6, E16 og fv. 24 Kløfta–Skarnes–Stange. Eller E6, fv22 og Rv. 4: Minnesund – Gjøvik

E16 og Rv7 mot Hallingdal. Alternativ: Rv4 og E16 Lunner – Jevnaker – Hønefoss.

E16 mot Valdres. Alternativ: Rv. 4 og E16: Lunner – Jevnaker – Hønefoss. Eller Rv4, fv34 og fv33: Brandbu – Dokka.

E6, Rv3 og Rv25 mot Østerdalen/Trysil. Alternativer: E6, E16 og fv24: Kløfta–Skarnes–Stange–Elverum

Vegvesenet forventer kø på Rv3 og Rv25 gjennom Elverum og ber trafikantene beregne god tid.

E18 Oslo–Porsgrunn: Forsinkelser må forventes på grunn av vedlikeholdsarbeider i Hillestadtunnlen og Løkentunnelen ved Holmestrand. Det pågår også arbeider på E18 ved Larvik.

Stress ned

Stor trafikk og skiftende vær kan bli krevende. Stress ned, alle skal trygt fram, råder Vegvesenet.

– Påskefolket er flinke i trafikken. Men vær på vakt, det kan bli skiftende vær- og føreforhold, spesielt på fjellene. Økt trafikk betyr økt risiko, sier Gustavsen.

Hver påske har rundt 100 trafikkulykker med personskader. To døde i fjor, mens tilsvarende tall for de fem foregående årene varierte fra fire til sju personer.

– Dette er mer enn bare statistikk. Hver ulykke er en tragedie som rammer familie, kolleger, venner og lokalsamfunn. Vi har alle et felles ansvar for å redusere risikoen. Vi skal ha alle trygt fram i påska, påpeker Gustavsen.

LES OGSÅ: Her blir det asfaltert

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.