Med skogsmaskinene brummene i bakgrunnen og myggen summende i ørene undertegnet Harald Espelund og Einar Madsen vann-kontrakt i går.

Arbeidene med det nye vannrenseanlegget i Ormlia har startet. Flere skogsmaskiner er satt inn i arbeidet med å ta ut tømmer fra byggetomta, og fra traseen som skal bli til ny veg inn i området. Anlegget er planlagt ferdig i årsskiftet 2017/2018.

TIL ULLENSAKER

Det nye vannrenseanlegget skal pumpe vann opp fra Hurdalssjøen, rense det så det kan drikkes og dusjes i, og sende de blanke dråpene sørover til innbyggerne i Ullensaker. Men Eidsvoll skal bruke anlegget som reservevannkilde, i tilfelle anlegget ved Tisjøen av en eller annen grunn skulle svikte. I går ble kontrakten mellom Eidsvoll og Ullensaker undertegnet blant gran og mygg i Ormlia.

LES OGSÅ: Ullensaker kommune er i akutt behov for mer vann

TILPASSES TERRENGET

Det nye vannrenseanlegget skal tilpasses terrenget, slik at det ikke skal sjenere friluftslivet i området mer enn nødvendig.

- Det har vært et viktig prinsipp for oss, sier prosjektleder Jostein Skjefstad i Ullensaker.

Et 3000 kubikkmeter stort vannbasseng skal senkes ned i terrenget, slik at det fra overflaten ikke vil bli mulig å se. Selve renseanlegget skal bygges platåvis i skråningen ned mot sjøen, slik at det glir inn i terrenget. Prislappen for det nye anlegget er om lag 400 millioner kroner.

SAMARBEID

Ordførne Einar Madsen i Eidsvoll og Harald Espelund i Ullensaker er helt sikre på at samarbeid på tvers av kommunegrensene er vegen å gå i framtida.

- Det er etter hvert mange eksempler på det, sier Einar Madsen.

Han sier at Eidsvoll kommune er blitt pålagt å etablere en reservevannforsyning, og at det dermed passet veldig bra å inngå en avtale med Ullensaker om et nytt anlegg ved Hurdalssjøen.

- Vi har utredet alternativer, men det blir dyrere. Nå blir vi koblet til et moderne anlegg som gir oss sikker forsyning av vann i overskuelig framtid, sier han.

LES OGSÅ: - Anlegget er et overgrep på Staviåsen

ERSTATTER SJONKEN

For Ullensaker kommune sitt vedkommende vil det nye anlegget erstatte dagens anlegg på Sjonken i Nannestad. Årsaken er at kapasiteten i det gamle anlegget er sprengt, og Ullensaker har vært nødt for å gjøre noe med situasjonen.

- Dette blir et stort løft for hele Øvre Romerike, kanskje også Romerike, sier Harald Espelund.

Han sier at planen er å legge til rette for at det nye renseanlegget i Sørum kan koble seg på vannforsyningen fra Hurdalssjøen.

- Dermed blir dette viktig, ikke bare for Ullensaker, men for alle nabokommunene, sier han.

I anleggsperioden vil vegen inn i Ormlia være stengt for biler, men det vil fortsatt være mulig å sykle, og eller gå på ski i marka om vinteren.

LES OGSÅ: Vil heller ha vannanlegget i Ormlia

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.