Kommunestyret vedtok i desember med 19 mot 16 stemmer å innføre eiendomsskatt fra og med 2019.

VIL STEMME NEI

Nå er situasjonen endret. Både Arbeiderpartiets tidligere gruppeleder, Toril Altenborn, og Hilde Stoltenberg som har meldt seg ut av Ap, sier nå at de vil stemme imot eiendomsskatt.

Også Senterpartiets Ole Randin Klokkerengen er blant dem som kan tenkes å skifte side.

– Jeg er millimeter fra å stemme nei, sa han fra kommunestyrets talerstol da skatten ble vedtatt.

– STÅR FRITT

– Det står ikke i partiprogrammet vårt at vi skal innføre eiendomsskatt, og jeg har heller aldri stemt for en slik innføring. Jeg har vært fraværende begge gangene saken har vært oppe. Neste gang stemmer jeg nei, sier Toril Altenborn.

– Jeg ble valgt inn i kommunestyret på et program uten eiendomsskatt. Nå er jeg uavhengig og kan stemme som jeg vil. Jeg stemmer nei, sier Hilde Stoltenberg.

NEI TIL FINANSUTVALG NÅ

Eiendomsskatt fikk fornyet aktualitet da Terje Tønnessen (Frp) under kommunestyremøtet tirsdag stilte spørsmål til ordføreren om nedsettelse av et finansutvalg som skulle jobbe for å unngå å innføre eiendomsskatt.

Et slikt utvalg ønsket ikke ordføreren på nåværende tidspunkt.

– Eidsvoll er en skattesvak kommune med en skatteinngang på bare 80,1 prosent av landsgjennomsnittet, påpekte ordfører John-Erik Vika (Sp).

Selv med lave skatteinntekter har vi klart oss bra. Utfordringen er at vi har for liten bygningskapasitet innen barnehage, skole og pleie og omsorg til å kunne tilby nye innbyggere de sammen tjenestene som dagens brukere har.

– Vi må bygge på og bygge nytt, lånegjelda øker, og dette er grunnen til at kommunestyrets flertall så seg nødt til å vedta eiendomsskatt, sa Vika.

– Hvis man skal sette ned et finansutvalg, bør man vente til neste års statsbudsjett er klart. Opprettelse av et finansutvalg nå vil ha lite for seg. På den annen side ser jeg behov for å se på saken på nytt første halvår 2018, før handlingsplanen for 2019–2022 legges. Mandat og sammensetning av et slikt utvalg kan vedtas som en del av handlingsplanen for neste periode, sa ordføreren.

– SKATTESVAK kommune FORDI eidsvollinger TJENER LITE

Svaret fikk Tønnessen til å tenne.

– Et passivt svar. Hvis vi skal unngå eiendomsskatt, må vi starte tidlig, sa han og minnet om at alle partiene bortsett fra SV gikk til valg på ikke å innføres eiendomsskatt.

– Vi er en skattesvak kommune fordi innbyggerne ikke tjener så mye, og nå har vi fått en betydelig økning i vann- og avløpsavgiftene, påpekte Tønnessen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.