50 musikere blåste lange marsjer og korsangen jomet da Skibladner begynte sin minutt-for-minutt-ferd oppover Vorma og Mjøsa tirsdag. Gjennom Sommeråpents TV-sendinger og Skibladners seilas skal det norske folk bli kjent med hele Mjøs-distriktet og småstedene og byer langs Norges største innsjø.

LES OGSÅ: Håper på folkefest

folksomt på brygga

Båten skulle ankomme Eidsvoll klokka 09. tirsdag formiddag, men lenge før det kunne den skimtes i det fjerne. Den «lå på været» for å ankomme så presist som mulig, slik det høver seg for en fin, gammel dame. På brygga ventet hundrevis av mennesker, et stort kor bestående av musikere fra hele Øvre Romerike, et korps med sangere fra Opus 89' og Langset Blandede Kor og spesialbygde skarptrommer spent på at båten med NRK-teamet om bord skulle legge til.

LES OGSÅ: Trenger flere musikere til Skibladners TV-tur

BANNERE OG FLAGG

Minutt for minutt-sendingene har tidligere vært sendt fra Hurtigruta, hvor Norges lange kyst har fått presentert seg. Nå skal det vakre Mjøs-landskapet vise seg fram i all sin prakt fra landets eldste hjuldamper. Og ferden startet naturlig nok i Eidsvoll, som var både avgang- og anløpssted for båten da den gikk i trafikk tur/retur Lillehammer. Den gangen var det stor ståhei rundt båten, som den gangen var et meget moderne og hurtiggående kommunikasjonsmiddel.

Stor ståehei var det også tirsdag. Folk hadde møtt fram med norske flagg og bannere for å se båten vel av gårde oppover Mjøsa, hvor første stopp er Kapp med Sommeråpent-sending.

BRYGGEGUTTEN PÅ PLASS

Jan Erik Landstad har vært bryggegutt for Skibladner i 21 år. Det er en jobb han har arvet etter broren sin.

- Dette er det mest spesielle jeg har vært med på i alle disse årene. Men jeg er ikke nervøs for at jeg ikke skal klare jobben. Det måtte i så fall være for at trossa skal treffe noen av de folka som står tettpakket her på brygga, sier han.

LES OGSÅ: Minutt for minutt og sommeråpent

TRYM MED FLAGGET

Trym Tverbakk var en av mange som hadde tatt med seg balkongflagget til Skibladnerbrygga i går.

- Det var vel egentlig pappas idé, men jeg synes jo det er litt morsomt, da. Jeg har vært med Skibladner én gang, men det husker jeg ikke fordi jeg var så liten, sier Trym.

FRA HURDAL MED BANNER

Nina og Sigurd Solsrud kom fra Hurdal med et digert, egenprodusert banner i bagasjen. Med store bokstaver ønsket de Skibladner god tur.

- Vi fikk begge denne ideen, forteller søskenparet.

Like ved står Eidsvolls blide ordfører, John-Erik Vika. Iført sitt blanke ordførerkjedet er han klar til å stige om bord og bli med båten opp til Kapp.

- Dette blir stas, sier ordføreren og hilser på båtens kaptein, Harald Rasmussen.

- Jeg har vært Skibladners kaptein i 15 år og er vant til både rolige og mer hektiske dager. Men jeg må jo innrømme at denne seilasen med TV-sendinger over flere dager, jo blir litt spesielt, sier han til EUB.

LES OGSÅ: Speilmysteriet løst

STORT BÅTFØLGE

Og så er det klart for avgang. På kjent vis legger Skibladner ut fra kai, men denne gangen går den gamle damen ikke alene oppover mot Mjøsa. Det er et stort båtfølge som legger freden nordover. Skibladner blir fulgt av minst 30 småbåter - de fleste fra Vorma Båtforening, men også flere fra Andelva båtforening.

Oppover langs Vormas bredd sto det folk og hilste båten med flagg og hurrarop, og om bord fikk Norges TV-tittere mulighet til å bli kjent med stedene som ble passert. Tanja Brodshaug Halvorsen, Feiringregjeringens PR-minister, fortalte om Feirings rike historie, og på land sto folket fra jerngruvesamfunnet og fulgte med på oppstyret ute på «fjorden».

KJØRTE FORT

Og det handlet om å følge med, også på Mjøssamlingene på Minnesund. Mjøsas hvite svane kom i mange knop. En liten stakkar hadde lagt tissepausen noe uheldig til, og rakk ikke lange synet av båten. Men også her hadde mange møtt opp med flagg og iver for Skibladner.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.