Her får elever uten fullført videregående opplæring en sjanse til å gjennomføre Vg2 i byggteknikk, for så å gå ut i lære, melder Akershus fylkeskommune.

VEKK FRA KATETERET

«Skole på byggeplass» har i flere år tilbudt fagutdanning til elever som ikke finner seg til rette i klasserom. Fylkeskommunen har via Jessheim videregående samarbeidet tett med Veidekke om å få elever til og lykkes.

Skolen har ansvar for at elevene får tatt igjen fagene de mangler og for dokumentasjon. Våren 2017 fullførte 12 elever, ni av dem gikk ut i lære i tømrer- eller betongfag. Dette er et av de beste resultatene i prosjektets levetid.

LES OGSÅ: Rektor på flunkende ny skole

– Hvordan får de til å lykkes?

– Jeg tror man må gjøre skoleåret mest mulig likt en arbeidsplass. Det blir en ti måneders arbeidssøknad hvor elevene kan se alvoret i utdanningen. Nærheten til arbeidsplassen lager et mer realistisk miljø. Dessuten kommer elevene nærmere en lærlingeplass etter endt skoleår med kontaktene og nettverket vi har, påpeker lærlingeansvarlig Asle Hermansen i Veidekke.

Nytt kull

15 nye elever begynte i høst.

– Fem av dem startet allerede 1. august og har med intensivkurs og høsteksamen tatt og bestått manglende matematikk og naturfag, forteller assisterende rektor Kristina Samsing.

– Hvilke tilbakemeldinger har dere fått fra elevene som har vært og er i prosjektet?

– Jeg oppfatter de som veldig gode og positive.

– Kommer prosjektet til å fortsette?

– Det skal i alle fall gå ut dette skoleåret, og så er det opp til fylkeskommunen å bestemme hva som skjer. Vi håper selvsagt at det videreføres, påpeker hun.

STORT BEHOV

– Klassen er en Vg2 Byggteknikk, og alle skal ha grunnleggende innføring i flere byggfag, før de skal velge betongfag eller tømrerfag, forklarer Hermansen.

Elevene er mellom 18–24 år uten fullført videregående opplæring, men som vil bli tømrer eller betongarbeider. Jessheim videregående startet samarbeidet i 2012, som har vært finansiert av fylkeskommunen. Dette sammen med Veidekkes innsats har gitt svært gode resultater.

– 45 unge har siden start fått læreplass. Flere andre har fått god hjelp til å gå videre med skolegang/arbeid, sier Samsing.

– Jeg er stolt av det vi har fått til, og håper prosjektet videreføres. Det er stort behov for opplæring som fanger opp noen som ikke har lyktes i ordinær videregående opplæring, sier Asle Hermansen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.