Om fisk hadde arrangert Stjernekamp eller Idol, ville jeg satset på skreien. Uansett hvilken sjanger du gir den, gir den sitt aller beste. Og det er gåsehudbra!

Det har gått i skrei i noen uker, og jeg er langt fra lei. Skreien er nydelig til pannesteking, ovnsbaking, som plukkfisk, i fiskekaker eller som ceviche. Cev … hvafornoe?

Ceviche er en rett som har opprinnelse i Sør-Amerika. Peru er nok det riktige opprinnelseslandet, men ceviche lages i flere Sør-Amerikanske land. Retten består av rå sjømat marinert i en sitrusbasert marinade.

Sitroner og lime er de tradisjonelle fruktene, men grapefrukt, appelsiner eller andre sitrusfrukter kan også brukes i marinaden.

I tillegg til å skape en fantastisk smak er syren i limen eller sitronen så syrlig at proteinene brytes ned og fisken «kokes», uten at det er det den blir varmebehandlet. Ceviche kan serveres som hovedrett eller som en forrett. Her har jeg laget en oppskrift på ceviche av skrei og en litt mer tradisjonell rett med skrei, så er det noe for enhver smak. Men det beste er å lage begge!

(4 porsjoner)

Du trenger

400 g skreifilet

1 stk. lime

1 ts havsalt

1 ts sukker

2 stk. blodappelsin

1 ss olivenolje

1⁄2 ts pepper

Slik gjør du

1. Fjern skinnet på fisken og skjær tynne skiver av fisken.

2. Klem saften ut av limen, tilsett salt, sukker og sett i kjøleskapet så det blir ordentlig kaldt.

3. Lag appelsinfileter av blodappelsinen. Slik lager du appelsinfileter: Bruk en skarp kniv og skjær topp og bunn av appelsinen. Skjær av resten av skallet slik at du fjerner den hvite hinnen. Legg appelsinen i den ene hånda og skjær ut skinnfrie fileter ved å skjære tett inntil hinnene mens du snur på appelsinen i hånda. Press ut resten av saften over appelsinfiletene.

4. Rett før servering blandes limesaften sammen med fisken. La det ligge i 10 minutter.

Rett før servering legg på filetene av blodappelsin, ringle over olivenolje og kvern over sort pepper.

TIPS: Her kan du bruke kveite, torsk, lange, hyse eller isgalt.

HUSK: Fisk som skal brukes til ceviche, sushi og sashimi må dypfryses i et døgn før den brukes. Dette gjøres for å ta livet av eventuelle parasitter (kveis). Norsk oppdrettslaks har ikke slike parasitter og trenger derfor ikke fryses før tilberedning.

(4 porsjoner)

Du trenger

800 g skreifilet

2 ss smør

salt

solsikkeolje

100 gram saltet flesk i skiver eller bacon

600 gram frosne grønne erter

1 dl kremfløte eller matfløte

1,5 ts salt

½ ts nykvernet sort pepper

Slik gjør du

1. Skjær skreien i serveringsstykker og dryss med salt. La dem ligge i 7 minutter før du skyller av saltet.

2. Skjær bacon i terninger og stek i tørr stekepanne til det er sprøtt og gyllent.

3. Tørk stykkene lett med tørkepapir. Stek skreistykkene i olje i ca. 3 minutter. Ha i smør, og snu skreistykkene. Stek dem ferdige – det tar ca. 2 minutter. Fisken er klar når det begynner å flake seg i kjøttet.

4. Ertepuré: Kok opp en kjele med lettsaltet vann, kok ertene i 2 minutter.

5. Sil av vannet og ha ertene tilbake i kjelen, mos sammen med fløte, salt og pepper. Klar til servering.

6. Server skreien på ertepuré med et dryss av bacon over.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.